1 424 1

70 години Българска гражданска авиация

Първият полет е между София и Бургас

70 години Българска гражданска авиация
Константин Карагьозов

На 29 юни през 1947 г. в 10.20 часа от летище Враждебна самолет Ю-52 с командир Никола Александров, излита за летище Бургас. В 10.35 ч. излита втори самолет "ЛИ 2" с официалните лица на борда. Именно това е първият полет на БГА по редовна линия. Този ден се приема за рождена дата на Българската гражданска авиация.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Велик Занчев, поздрави всички работещи в авиационния сектор по повод годишнината.

Събитието се проведе днес в сградата на ДП „Ръководство на въздушното движение“, а негови организатори са Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

"Авиационният сектор в страната ни се развива стабилно. През последните години резултатите са повече от оптимистични и показват една трайна тенденция на увеличение на обслужените пътници и товари. Нашата страна се превръща в желана дестинация, което води до нарастване на полетите с цел туризъм и бизнес пътувания. Това налага и адекватни действия за модернизиране на летищната инфраструктура и подобряване на обслужването", заяви зам.-министър Занчев.

"Един от основните приоритети на правителството е използването на механизма на концесията за развитието на българските летища. В момента е в ход концесионната процедура за летище Пловдив, където имаме три подадени оферти. До есента очаквам официално да стартира процедурата за концесия и на летище София. Убеден съм, че концесията е правилният подход, който освен, че ще гарантира развитие на двете летища, ще осигури и инвестиции в транспортната инфраструктура и професионалното ѝ управление", допълни транспортният министър.

По време на церемонията с почетен юбилеен знак и грамота бяха наградени 116 души, допринесли за успешното развитие на българската гражданска авиация.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 23:22  29.06.17
    Етто го батко на снимката...Истински "Грипен"!

Напиши коментар:


Публикувай