1 555 11

Короядът на зелените убива иглолистната гора

Вредителят плъзна след натиск на еколозите да не се разчиства резерватът „Бистришко бранище“

Короядът на зелените убива иглолистната гора
Константин Карагьозов

Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението на корояд у нас, показа проверка на “Труд”.

Основната причина за нашествието на вредителя е натискът на няколко зелени организации, упражнен върху държавата през 2001 година. Тогава, на 18 юли, заседава комисия, създадена в МОСВ. Тя трябва да реши какво да се прави с последствията от смерча във витошкия биосферен резерват “Бистришко бранище”. Два месеца по-рано природната стихия поваля в местността 620 декара смърч.

От протокола от заседанието е видно, че представителите на зелените са най-върлите противници на единственото разумно решение – падналите стволове да бъдат извозени. Причината – става дума за биосферен резерват, който изключва човешка намеса. В сбирката освен признати експерти като проф. Георги Цанков и колегата му Стефан Мирчев, участват и добре познатите днес представители на зелените Андрей Ковачев и Тома Белев.

Специалистите предупреждават, че дърветата трябва да се извозят, тъй като вече е откри корояд типограф и обясняват.

“Няма заплаха”, заявява Ковачев, който е категоричен, че гората ще се възстанови сама. Белев, който тогава е директор на Природен парк “Витоша” казва, че не може да се залесява, защото човешката намеса в резервата е забранена. Вместо това предлага образувалото се короядно петно да се наблюдава. Ковачев допълва, че трябва пиар програма, за да бъде убедено обществото, че всичко е в името на природата.

“1 милион декара гора е загинала от 17-те милиона, залесени през 80-те години на миналото столетие” –съобщи пред “Труд” проф. Георги Цанков. Той е един от най-добрите учени в областта на горското стопанство, чийто разработки до днес се считат основополагащи в сектора.

Цанков обясни, че преди около 30 години са залесени 17 млн. дка в долния лесорастителен район на страната. Той определи проблемът с корояда като много сериозен.

“В момента белият бор в Родопите е нападнат от върхов корояд. Дърветата загиват”, обясни експертът. И добави, че корояд типограф пък убива смърчовете.

Проф. Цанков разясни, че борбата с вредителя не се води по правилен начин.

Грешен опит

Специалистът разказа, че когато стихии събарят дървета, стволовете моментално трябва да се извозват. Вместо това у нас започвали да се създават комисии, които отивали на място, правели огледи и чак след това се вземало решение.

“Дърветата падат основно през зимата. Короядът започва да напада през май, а комисиите се събират юли и мислят до октомври. Тогава вредителят вече е нанесъл пораженията и няма какво да се направи”, посочи професорът. Той добави, че продължават да се образуват короядни петна в горите – става дума за местности с 200-300 заразени дървета. “Там не трябва да има никакво забавяне, а незабавното им отсичане. Само така останалата част от гората няма да бъде нападната”, каза проф. Цанков. Той припомни, че короядът се развъжда под кората и прегризва проводящата тъкан.

Становище

Специалистите са учудени

“Труд” споделя и становището на тогавашното ръководство на Лесозащитна станция-София за заседанието на комисията.

В него има коментари на изказванията по време на сбирката – относно тезите на Андрей Ковачев е записано – “Пледира за консервация на и опазване на екосистемата, а същотот време не отчита основния й образуващ фактор – смърчовата гора, която няма да се възстанови”. Становището приключва с предупреждение, че стремежът да бъде защитен “Бистришко бранище”, може да се превърне в ерозирала зона.

Позициите на „природозащитниците“: Документи разкриват безхаберието

Две становища имат и зелените – едното е на Тома Белев в качеството му на тогавашен шеф на ПП “Витоша”, а другото на Българско дружество за защита на птиците, по онова време оглавявано от Сергей Дерелиев.

Ето какво пише Белев: “По време на дискусиите в комисията като един от подходите за намаляване на риска от масовото развитие на корояди беше посочено изнасянето на падналата дървесина. Според нас този подход ще има сериозно негативни последици и е напълно недопустим”. Доводите за това са, че ако стволовете бъдат извозени, ще бъде отнета значителна част от биогените в екосистемата и така щяла да се намали нейната стабилност.

От БДЗП обясняват, че е “несъобразно да бъде изнесена каквато и да е част от повалените дървета”. Причините – в закона пишело, че това можело да стане, само ако падналите дървета са над 25% от горския масив.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 23:47  29.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петко
  Отговор
  2 00:54  30.06.17
  За хората който си ьаравят главата в пясака , ще кажа че това е огромен проблем и го казвам от лични наблюдения.Горатачезне с огромни темпове , а ние слушаме глупаци ,които пет пари не дават за Витоша а трупат пачки в Банско, и ако се чудите защо Банско , ще ви кажа ,че там зелените педерасти са обливани в пари за да си затварят устата и да се строи навсякаде. Поради тази причина л..ното Тома Белев направи така че 70% от хижите и заслоните да бадат просто спомен, инфраструктурата под всякаква критика и дребен проблем като некви брамбари да стане необратима криза
 • МОШЕННИЦИ
  Отговор
  3 08:35  30.06.17
  БЕЛЕВ Е ЗА НОВОТО БЕЛЕНЕ .
 • Гошо
  Отговор
  4 10:28  30.06.17
  а уж толкова се вълнуват от планината...това показва колко им дреме всъщност на белев и шайката му "загрижени" еколози. всъщност искат те да са си добре, иначе светът да гори не ги е еня

 • Иван
  Отговор
  5 13:17  30.06.17
  За бедственото състояние на Витоша в момента, виновен е и Тома Белев, който за толкова години управление не направи нищо за планината!
 • ЛИСА
  Отговор
  6 13:33  30.06.17
  Колко истини трябва да лъснат още за да се случи нещо?!
 • Антон
  Отговор
  7 18:50  30.06.17
  Нашите еколози цялата има работа такава - никаква. Освен да грабят пари покрай техните "проекти", нищо полезно не са свършили.
 • Чочо
  Отговор
  8 19:41  30.06.17
  А зелените по традиция се занимават с рекет и строителни измами...
 • Ники
  Отговор
  9 20:23  30.06.17
  Според мен Зелените целенасочено от години работят срещу българската природа. Правят се уж на големи застъпници и организират протести само за определени неща и срещу определени бизнеси, а в същото време под целия този шум действат подривно и позволяват да се изсичат горите ни и да се лее бетон по плажовете.
 • Мартин
  Отговор
  10 22:35  30.06.17
  ЗАТВОР ЗА ТОМА БЕЛЕВ, който само рекетира българският бизнес, но не прави нищо за защита на природата!
 • Макето
  Отговор
  11 19:08  01.07.17
  Предупрежденията в становищата на специалистите са достатъчно ясни, но въпреки това Тома Белев и действа както той си реши. Вижда се колко некадърен и некомпетентен е този човек. По-интересно е защо още не му е потърсена отговорност за причинените щети.

Напиши коментар:


Публикувай