1 183 1

Откриха първата "Улица на занаятите" във Варна

Майстори-занаятчии ще показват своите умения

Откриха първата "Улица на занаятите" във Варна
Константин Карагьозов

На 29 юни официално бе открита първата "Улица на занаятите" във Варна. Лентата прерязаха Марица Гърдева – председател на ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и Недко Радев – изпълнителен директор на ОП “Пазари“.

Гости на събитието бяха зам.-кметът Коста Базитов, Соня Георгиева – директор на дирекция „Туризъм“ към Община Варна, Павлин Косев – председател на ВАРХ, общински съветници и гости. Новата атракционна зона е разположена в района на Централния пазар и се очаква през лятото да е сред притегателните места в града.

На площ от девет павилиона на ул. „Дрин“, включващи стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и демонстриране на мозаечна-смесена техника, майстори-занаятчии ще показват своите умения.

Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети. Павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване, като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си за месеца.

"Улица на занаятите" е създадена по инициатива на председателя на Комисията по туризъм към Общински съвет – Варна, Марица Гърдева. Идеята ѝ е тя да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите.

„Това е един прекрасен атракцион, който ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости. Ние трябва да сме горди, че сме българи, защото когато минем по тези занаятчийски павилиони не може да не се развълнуваме от красотата, която сътворяват нашите занаятчии, които пазят традицията жива. От друга страна привличането на туристи в тази част на града ще подпомогне както малкия и среден бизнес, така и Общинското предприятие „Пазари“, заяви Гърдева.

Занаятчиите на ул. “Дрин“ са одобрени след конкурс от комисия с председател художника и носител на награда Варна – Венцислав Антонов и представители на туристическия бранш. В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите владеещи чужди езици.

Предвижда се улицата на занаятите да действа до 30 октомври, а плановете са догодина инициативата да започне на 1 май и да се превърне в традиционна.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Полиглот
    Отговор
    1 10:08  01.07.17
    "В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите владеещи чужди езици." За какво я наричат улица на занаятите, тогава?

Напиши коментар:


Публикувай