1 467 0

Какво решиха депутатите за хората с увреждания

Какво решиха депутатите за хората с увреждания
Светослава Ингилизова

Министерството заяви като свой приоритет и предприе конкретни действия, свързани с ускорено приемане на Закон за социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на разискване за политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания.

„Безспорно е, че социалните услуги са инструментът за социално включване на хората от уязвимите групи, включително и на хората с увреждания. Предстои да се изработи концепция за промени в нормативната уредба за прилагане на отделни членове от Конвенцията за правата на хората с увреждания“, каза още Бисер Петков.

По-късно днес парламентът прие решение социалният министър да предоставя информация за предприетите мерки за осигуряване на устойчивост на социалните услуги и личен и социален асистент и домашен помощник след приключване на финансирането на ОП „Човешки ресурси 2014-2020 година“ в срок до 30 септември 2017 година.

Предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ беше прието със 79 гласа „за“, 2 „против“ и 36 „въздържали се“. Предвижда се още министърът да предостави информация и за предприетите действия относно съобразяване на социалната оценка на хората с увреждания с отчитане на техните индивидуални потребности до 30 септември.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат още министърът да представи концепция за реформиране на системата за експертизата на работоспособността на хората с увреждания до 31 октомври 2017 година.

Предложенията на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители бяха отхвърлени. Те поискаха министърът на труда и социалната политика в срок до 15 юли да предостави анализ на изпълнението и контрола по Националната стратегия на плана за действие за прилагане на конвенцията за правата на хората с увреждания, както и информация за финансовите средства за изпълнение на този план за действие за 2017 г. и за следващите години до 2020 г.

Предложението на БСП включваше още информация за развитието на услугите личен и социален асистент, както и систематизирани данни за плащания, на които те имат право, както и завършване на информационната база данни за хората с увреждания.

България


Напиши коментар:


Публикувай