2 628 9

Бисер Петков: Таванът на пенсиите трябваше да падне отдавна

Социалният министър Бисер Петков посочи, че таванът на пенсиите е трябвало да падне отдавна. По думите му той засяга около 40 000 души, които взимат най-високата пенсия. След 2019 г. новите пенсии не би трябвало да имат ограничението.

Той посочи, че досега таванът не е паднал заради липсата на политическа воля и допълнителната тежест на бюджета.

Петков изрази надежда повишаването на минималните пенсии да зарадва хората, тъй като увеличението е с 11%. Той заяви, че възрастните хора, с които поддържа връзка се радват на всяко повишаване, независимо с колко е.

От 1 юли всички пенсии са актуализирани с 2,4% по швейцарското правило и от 7 юли всички ще получат по-високи пенсии. За максималните пенсии няма да получат по-висок размер, но пенсиите им са индексирани, т.е. определеният действителен размер е завишен.

Решението на парламента да повиши пенсиите на едни, а не на всички пенсионери, има своите несправедливи страни, но в социалната система няма справедливост, коментира министърът. Да се увеличи минималната пенсия на 300 лв, както се предлагаше, щеше да е по-силно демотивиращо за осигуряващите се и дебалансиращо за системата.

Темата за децата с увреждания Петков посочи като приоритетна за него. Той заяви, че коментира проблемите със засегнатите страни и от началото на годината е въведена нова помощ при увреждания над 90% - 930 лв. без условности. „Явно не е достатъчно, получава се проблем когато децата навършат пълнолетие и търсим решение в тази посока", добави Петков.

Реформата в ТЕЛК-овете също е приоритет за министъра и по думите му до есента концепцията ще бъде готова.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • комунизъм
  Отговор
  1 11:42  02.07.17
  Кога ще престанете да гледате на пенсиите, като на социално подпомагане. Пенсията е това, което човек изработва и се осигурява през живота си. Защо смесвате двете неща?! И каква справедливост искате да има в такъв случай?!
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:22  02.07.17
  Не може да падне таванът,защото непрекъснато го ремонтират
 • Георги ,Г
  Отговор
  3 15:47  02.07.17
  Защо да отпадне? или отново несправедливости характерни за България по традиция.

 • БИсере бе
  Отговор
  4 17:37  02.07.17
  Ти ще станеш любимец на нацията, яла ти е мед устата. Защо не поставиш на всеуслушание, че щом човека е платил своят задължителният данък към държавата, то ТЯ неина ПОДЛОСТ следва да плати на данъкоплатеца според приноса му без УРАВНИЛОВКА като ярмата за кравите в кравеферма, по лопата на всеки. Плащаме според заплатите а получаваме по лопатка. Дъжавата се .бава с данъкоплатеца. ЗАЩО Е ТЪЙ? Защото сме непросветени, разединени, неорганизирани, неинициативни и чакащи някой друг да изрине и оправи нещата, демек оглеждаме се кой може да УПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТ. Такъв няма и тов сме ние. Нали знаем, че никой не плаче на чужд гроб!

  Коментиран от #9

 • Тодоров
  Отговор
  5 09:04  03.07.17
  Борисов, виж какво говорят твоите министри. Нямаш политическа воля да премахнеш тавана на пенсиите. Било допълнителна тежест за бюджета - глупости. Защо има швейцарски или шведски модели в пенсионното дело? Защо тези държави са социално силни държави? Защо при тях нямя политически кризи? Защото техните държавници мислят за народа и народа ги уважава и подкрепя. Борисов, ти за кого и за каскво мислиш? За бюджета как да му вдигнеш изкуствено приходната част, за да увеличиш разходната част. Или какво ще кажат брюкселските ти шефове от ЕНП. Прав е Сидеров като казва, че на нас ни трябва по-скоро евразийска ориентация (нямам предвид Турция и Израел, на които г-н Борисов прави големи "теманета").
 • незнайко
  Отговор
  6 12:19  03.07.17
  Като си увеличиха заплатите в парламента, балансирано ли беше ? Най добре ще е всички да се усигуряват по равно за да получават еднаква пенсия. Като си получавал по голяма заплата, да си спестявал за след пенсионирането. Много е просто. Когато си пенсионер всички сме равни!
 • приятел
  Отговор
  7 13:16  03.07.17
  държавните служители трябва да получават минималната пенсия
 • гост
  Отговор
  8 07:51  04.07.17
  Заплата на политик 3500лв, отсъства колкото си иска. Пенсионер работил и плащал 40г. получава 200лв. Кое му е справедливото? Нека да се разграничават социалните пенсии и тези, които са по стаж, защото социалните са колкото тези по стаж, което е наистина демотивиращо. Щом си работил и плащал, то заслужаваш много повече от този, който не е роботил въобще.
 • iobwd page
  Отговор
  9 17:52  11.09.17

  До коментар #4 от "БИсере бе":

  За премахване на тавана са необходими ~60 млн. /год. което е 0,6% спрямо фонда. Т. е. нищо. Проблемът е друг - ликвидация на плостите бъгари от мафиотско-фашистската власт - правителство+парламент.

Напиши коментар:


Публикувай