1 221 0

Как да предпазим децата от прегряване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

"Децата до 4-годишна възраст са най-потърпевшите при излагане на висока температура. Кърмачетата и малките не трябва да се излагат на пряко слънчево греене в най-топлите часове - от 11,00 до 16,00. Това важи и за тези, които са на морето.

Опасно за тях е излагането на висока температура, дори при липса на пряко осветляване, тъй като тяхната телесна повърхност е по-голяма от телесната маса, в сравнение с възрастните", предупреди д-р Ирен Цочева, педиатър и пулмолог в Александровска болница, цитирана от БНР.

Друг рисков фактор е това, че децата чувстват жажда и посягат към вода, едва когато са загубили поне 2 процента от телесната си маса, което в някои случаи вече може да е сериозен проблем.

Родителите трябва да настояват децата да приемат течности. Те трябва да са хладки - да се избягват прекалено студените, както и много сладките. Децата трябва да с облечени в леки дрехи, в светли тонове, за предпочитане от естествени материи. Д-р Цочева посочи, че в нормалната диета не трябва да се прекалява със солта.

"Родителите трябва да наблюдават вида на детето - дали устните и лигавиците са влажни или напукани, както и вида на урината. Ако детето пишка рядко и урината стане тъмна, то вече е настъпила дехидратация и трябва да засилят даването на течности", каза д-р Цочева.

България


Напиши коментар:


Публикувай