1 274 3

Божидар Димитров: България не е признала македонския език

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

България не е признала македонския език, защото езици и нации не се признават. Това заяви историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров пред бТВ.

Въпросът за македонския език нашумя в публичното пространство, след като преди почти две седмици външният министър Екатерина Захариева заяви, че България е признала Македония заедно с нейната конституция и език.

„Държавите не признават езици, защото не са лингвистични институти”, заяви още историкът. По думите му само лидери на тоталитарни държави като Сталин са могли да признават езици като беларуския, украинския и молдовския например.

По думите на проф. Димитров Захариева е „чела Френската енциклопедия на езиците и съответните издания на Руската и Британската академия, където пише, че македонският език е идиом на българския.

По повод пренаписаната история в македонските учебници проф. Димитров каза: „Подобни безумия ще продължават до подписването и изпълнението на Договора за добросъседство”.

Според него в документа има две точки, които са много важни. Едната е да спрат кражбите на българска история, а другата – да се поправят досега подменените исторически факти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шпек Салам Народен
  Отговор
  1 10:40  03.07.17
  Божо е пич!Няма тън-мън при него.
 • Ulavia
  Отговор
  2 11:37  03.07.17
  Божо, много те уважавам ама тва е глупост! Македония признахме, а сега не сме били признали езика! Да имахме армия да си я вземем като Русия Крим, ама нямаме, затова нека си мълчим.
 • misli posle govori
  Отговор
  3 15:03  03.07.17
  Епа, всеки път ли ще я вземаме с оръжие, хайде сега през 21 век с малко повеке акъл. То само е потребно да се вдене истината, а другото е формалност

Напиши коментар:


Публикувай