1 850 10

Демонтират паметника пред НДК

Събарят цялостно монумента "1 300 години България"

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Започна демонтажът на паметника пред НДК. От днес сутринта (3 юли) работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1 300 години България".

Част от металните пластики сe режат с оксижен, за да бъдат отделени от конструкцията. Тъй като са от метал и са произведения на изкуството, ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Останалата част от паметника ще бъде съборена.

Преди да бъде построен комплексът на НДК, на това място са се намирали Витошките казарми. През Втората световна война те са тежко бомбардирани, а Паметникът на загиналите от Първи и Шести пехотни полкове е частично разрушен.

Паметникът е бил изграден от метални плочи и каменна украса, които са били апликирани върху 3 от фасадите на казармените сгради. Комплексът "1300 години България" е построен за рекордно краткия срок от 8 месеца във връзка с откриването на НДК през 1981 г.

Изграден е от основно бетонно тяло и месингови платна, оформящи пластиките. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник се извисява на 35 метра.

Композицията разкрива основната, зададена с конкурс тема: „Минало“, „Настояще“ и „Бъдеще“, намерила израз и в конкретното претворяване във фигуралната композиция от 3 групи, символизиращи книжовността, признателността и съзиданието.

Тогавашният държавен глава Тодор Живков обаче не харесва монумента и се разграничава от него.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • baysando (гост)
  Отговор
  1 13:42  03.07.17
  Много хубава новина. Много закъсняло даже. Това беше много опасно място за хората и най вече за децата които играят там. Безмислена дупка и разпадаща се конструкция. Да си носят творбите в музея който иска да ги гледа.

  Коментиран от #3

 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  2 13:47  03.07.17
  Следват и паметниците на Руския окупатор!
 • 3 13:51  03.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Жоро (гост)
  Отговор
  4 14:16  03.07.17
  това още преди десетина години трябваше да се направи. нищо лошо няма, че искат да съхранят паметника, но нека да иде в музея, който иска да си го гледа, а не да виси пред НДК - едно че е опасен, второ че е грозен.
  Вместо това нека се възстановяват войнишките паметници.

  Коментиран от #5

 • Vulpes (гост)
  Отговор
  5 17:44  03.07.17

  До коментар #4 от "Жоро":

  И Мавзолея също!!!
 • Все комунизма им виновен (гост)
  Отговор
  6 20:14  03.07.17
  Фашистите се намесват дори в културата ни! След като България се освобождава от "комунистическото иго", оказва се, че това е само формално, а комунистите още управляват страната. Все пак нашият народ отново изпитва демократичното щастие да има целогодишно банани. България от Народна република се превърна в бананова република. Появяват се и демократични свободи, като фашистки шествия, гей паради, етнически партии и др. Е, вярно, хората обедняват няколко пъти. Има безработица и емиграция, населението е намаляло с почти 2 милиона, има разлика между богати и бедни, повече откогато и да било, пенсионерите живеят почти без помощ от държавата. За всички тези неща са виновни комунистите. И то не след 28 години, а след след още 100 години. Ако тогава още има капитализъм - ще има бедност, сегрегация, корупция, експлоатация, потисничество и несправедливост. Но дори тогава, след 100 години, пак за всичко още ще бъдат виновни комунистите.
 • Пешо (гост)
  Отговор
  7 08:02  05.07.17
  Хората които подкрепят въстановяването на тази пародия на паметник са без грам естетика в мозъка. Паметниците които имат колтурна и естетическа сстойност се възтановяват и подържат орлов мост, руски паметник, лъвов мост и т.н. Да го събарят час поскоро да не грози единственото приветливо място по центъра.
 • незнайко (гост)
  Отговор
  8 16:46  05.07.17
  ДА СЪБОРИМ И ПАМЕТНИКА "1300 години България" В ШУМЕН. КАК ВИ СЕ СТРУВА ИДЕЯТА ?

  Коментиран от #10

 • незнайко (гост)
  Отговор
  9 16:54  05.07.17
  Най-добре всичко построено преди 1989 година да бъде съборено! Не усещате ли кой ни управлявя? Във всеки случай, това не са БЪЛГАРИ! Най-напред беше мавзолея, който на никого не пречеше! Сега този паметник. Кое ще е следващото ? Затова ни се смеят МАКЕДОНЦИТЕ !
 • Гост (гост)
  Отговор
  10 17:57  05.07.17

  До коментар #8 от "незнайко":

  Като си глупав поне недей да го показваш.

Напиши коментар:


Публикувай