607 1

Еколози протестират заради употребата на найлонови торбички

Еколози протестират заради употребата на найлонови торбички
Снимка: БНТ
Светослава Ингилизова

В международния ден за свят без пластмасови торбички представители на няколко екологични организации се събраха пред Министерството на околната среда и водите. Те протестират срещу продължаващата масова употреба на полимерните продукти, съобщи БНТ.

Исканията си еколозите внесоха до министъра с писмо, в което настояват да се приложи ефективна и прогресивно растяща екологична такса, която да обхване всички видове пластмасови торбички до 50 микрона и последваща пълна забрана за употреба през 2025-та година.

Според тях въведените през 2011 регулации не са ефективни, затова еколозите искат да се наложи по-стриктен контрол при прилагането на взетите мерки.

Целта е да се ограничи замърсяването на природата с трудно разградими продукти. Еколозите бяха приети от заместник - министъра на околната среда и водите, а според представителите на екоминистерството употребата на полимерни торбички е намаляла с близо 50% в страната ни.

Това се дължи на таксата, въведена още преди 6 години за еднократните торбички в магазините. България е сред пионерите в Европейския съюз по прилагане на ограничения за използване на пластмасови торбички. На европейско ниво обаче, за момента няма метод, с който да се отчита реалното потребление и намаление на употребата им.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ЕкоЛог
    Отговор
    1 13:37  03.07.17
    Аз съм твърдо за хартиените пликчета и дървените кутии...

Напиши коментар:


Публикувай