640 0

НЕК уверява: Няма риск от преливане на язовирите

Всички съоръжения към компанията са в добро техническо състояние и изпълняват своето предназначение без ограничения

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

От НЕК уверяват, че няма рискове за населението и околната среда в районите на големите комплексни и значими язовири, стопанисвани от компанията. Според изявлението на Националната електрическа компания, язовирните стени и съоръженията към тях са в добро техническо състояние и изпълняват своето предназначение без ограничения.

Речните участъци след язовирните стени, попадащи в отговорностите на компанията, са почистени и могат да провеждат изпусканите водни количества. Водните обеми и нива в язовирите се контролират от експертните, експлоатационни екипи на компанията в съответствие с изискванията на МОСВ (Министерство на околната среда и водите) и утвърдените планове за експлоатация, допълват още от пресцентъра на НЕК.

При наличие на метеорологични условия за приток на големи водни обеми, се предприемат планирани, превантивни действия, с цел намаляване на неблагоприятно влияние върху териториите след язовирните стени.

Служителите на предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК ЕАД са в постоянна комуникация със съответните структури и отговорни лица от местните, областните и държавни администрации, ангажирани със защитата на населението при бедствия и аварии, съобщават още от НЕК.

България


Още по темата

 • Правят масови проверки на язовири

  Правят масови проверки на язовири

  През последната седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани ...
  13.05.2017
  787
  0
 • 2 400 язовира са в неизправно състояние

  2 400 язовира са в неизправно състояние

  Няма наложена административна мярка за язовирите в предаварийно състояние. Това съобщи пред БНТ заместник-главният прокурор при Върховна ...
  27.02.2017
  479
  2

Напиши коментар:


Публикувай