Last news in Fakti

5 Юли, 2017 12:57 6 678 34

АИКБ: Не давайте пари, а закрийте МВР

  • полицаи-
  • аикб-
  • протести

Ако е необходимо учредете ново министерство, което да отговаря за вътрешната сигурност в страната

АИКБ: Не давайте пари, а закрийте МВР - 1
Натискът на служителите на МВР граничи с рекет, а рекетът е наказуем. Снимка: АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята заявленията на синдикалните лидери в системата на МВР, които заплашват обществото с нови полицейски протести за преминаващи границата на поносимостта и за откровено изнудване на обществото, на изпълнителната власт и на Народното събрание.

Вече години наред, сме свидетели на постоянен натиск за увеличаване на разходите за сектор „Сигурност”, без да сме свидетели на подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за тяхното имущество. МВР продължава да бъде НЕреформирано и свръхнаселено, а исканията за увеличаване на заплатите са постоянно на дневен ред. Едновременно с това броят на извършените престъпления не намалява (превенцията е на ниско ниво), а разкриваемостта не бележи ръст.

На индустрията се налага да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. Възниква парадоксът, че частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, без да отчитаме изобщо допълнителните привилегии на служителите на МВР.

Служителите на МВР би трябвало да си дадат сметка, че те са финансирани от данъците на работещите в заводите, по строежите и на полето и трябва да се замислят над ефективността си, а не да изнудват обществото със заплахи за протести. Ние не можем да отминем с лека ръка щетите, които бяха нанесени на обществения ред под формата на организиран хаос в уличното движение при последните полицейски протести. Натискът на служителите на МВР граничи с рекет, а рекетът е наказуем.

Всъщност, по данни на Евростат, през 2014 г. България излиза на второ място в ЕС по дял на разходите за сигурност в държавния бюджет. За миналата година България е заделила за нуждите на сигурността цели 7 на сто от държавния бюджет. Средният дял на разходите за сигурност в ЕС е приблизително 3,7 на сто.

Тези дни беше направен опит обществеността да бъде измамена, като в медиите беше разпространено твърдението, че България е на 18 място в ЕС по брой полицаи на глава от населението. Това е изключително нагла манипулация, особено като се има предвид, че разпространителите на тези твърдения се позовават на Евростат. Добре е да се знае, че данните в Евростат за броя на полицаите в страните от ЕС обхващат периода от 2001 до 2007 г. По тази причина там НЯМА информация за България, защото данните за личния състав на МВР престанаха да бъдат класифицирана информация и бяха огласени от министър Михаил Миков едва през 2008 г.

Тогава стана ясно, че щатният състав на МВР се състои от 63 000 души, от които 47 000 са били наречени полицаи, 8 000 – пожарникари, 5 000 – работници в администрацията и 3 000 души са работили в научно-практическите звена. Тогава наблюдателите бързо направиха изчислението, че при население от 7 640 238 души, по последните статистически данни от тогава, на България й се падат по 615 полицаи на 100 000 души от населението.

Това изчисление ни изпрати на първо място по брой на полицаи на глава от населението в ЕС, като след България идваха Италия с 552 полицаи на сто хиляди души население, Испания с 481 и Македония с 480. Тогава анализаторите не пропуснаха да покажат, че чудовищният ръст на броя на полицаите в България е в пълна дисхармония по отношение на данните за броя на извършените престъпления и още повече – за разкриваемостта им.

През 2013 г. „челната ни позиция” по брой полицаи на глава от населението вече беше верифицирана в световен мащаб. Макар че „отстъпихме” пред Италия и Португалия, България „гордо” се класира на осмо място в света. Тази класация, съставена по данни на ООН, беше дълго време новина номер едно в социалните мрежи. Заслужава да се отбележи, че от седемте държави преди нас, четири са с изключително високо ниво на терористична заплаха – Русия, Турция, Италия и Алжир.

През 2015 г. тази класация отново беше потвърдена. Данните за България тогава сочат, че у нас се падат 398,1 полицаи на сто хиляди жители. Това е положението – към 2015 г. България е трета в ЕС и осма в света по брой полицаи на сто хиляди жители. Като тук НЕ включваме останалите служители на МВР! По брой служители на МВР на глава от населението, по общодостъпна информация, България е световен лидер /изключвайки държавите джуджета/.

АИКБ стои зад честните полицаи, които искат радикално подобрение в системата на МВР и безкомпромисна борба с престъпността. Ние знаем, че те имат редица основания за недоволство – най-вече, когато става дума за екипирането им и за неясноти и непрозрачност при провеждане на обществени поръчки, след които според изявленията и на редови полицаи и на синдикални лидери, личният състав в МВР получава униформи, които си сменят цвета при пране и обувки с рекордно кратък срок на годност.

Ние обаче призоваваме честните полицаи, тези, които рискуват здравето и живота си „на терен” според тяхната терминология, да проумеят, че проблемите на сигурността на гражданите, от една страна, и техните лични служебни проблеми – от друга, никога няма да се решат, докато под формата на колегиална, респективно синдикална солидарност, се защитава правото на паразитиране върху системата на МВР на огромен брой служители с неясни функции, наричани от самите полицаи „чантаджии”. Ние не отричаме необходимостта от униформена администрация въобще, но на всички е ясно, а най-много на полицаите, които са в пряка конфронтация с криминалната престъпност, че чудовищното раздуване на щатовете, всевъзможните синекурни длъжности и невъзможността на част от служителите да покрият елементарни изисквания за физическа и специална подготовка НЕ дават никакъв шанс за подобрение на работата на МВР.

Гражданите, които са и данъкоплатци, искат от МВР защита на живота си, на честта си и на имуществото си. Вече става ясно, че при сегашното положение на нещата, подобни цели не са постижими. Необходими са радикални мерки, ако искаме нещо да се промени в положителна посока.

АИКБ застава зад тезата, че е необходимо рязко съкращаване на „чантаджийските” длъжности в МВР за сметка на също така рязко повишаване на заплатите на хората, които работят „на терен” – очи в очи с криминалната престъпност. Може да се окаже, че съкращенията трябва да достигнат до неподозиран мащаб, като например, че 40 на сто от щатните длъжности в МВР са неоправдаващи съществуването си, дублиращи се длъжности, длъжности с неясни функции, длъжности, които откровено нямат функции. Това е огромен резерв за повишаване на броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност.

Ние не си правим илюзии, че подобна задача е лесно постижима. Ясно е, че далеч по-скромни и почти козметични реформи срещнаха яростна съпротива, синдикални протести и транспортен хаос по улиците на столицата.

Затова ние се обръщаме към изпълнителната власт, към парламентарното мнозинство, а също и към опозицията в Народното събрание – проявете смелост и политическа воля. Застанете зад необходимостта от радикална реформа и не играйте политически игри на дребно. Ако е необходимо – закрийте МВР и учредете ново министерство, което да отговаря за вътрешната сигурност в страната. Дайте шанс на тези, които искат реално да работят за безопасността на гражданите и за спазването на вътрешния ред. Утре може да бъде късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    42 4 Отговор
    Закривай като в Грузия и създай отново !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 321

    10 60 Отговор
    Тъпо АИКБ, това което прави МВР е в десетки пъти повече от това, което прави обикновена охранителна фирма. Но охранителят взема 1000 за да се подпира на някоя колона цял ден, а обикновения полицай получава половината, без да знае дали ще се прибере вечерта у тях. Освен това щатът е много по-малък - има го на сайта на МВР, от него огромна част е незаета. Освен това няма какво да сравняваме с други държави, които почти нямат престъпност. Меренето на килограм и израз на тъпота...

    Коментиран от #13, #30

  • 5 Различен

    57 6 Отговор
    Абсолютно подкрепям!
    За последните 30 години, ченгетата не са ми свършили работа и за 50 стотинки! Само рекет.
    Закривай, и без това всички плащаме на охранителни фирми, за да ни е мирна главата!
  • 6 Пони

    35 6 Отговор
    Нахалници само заплати искат и нищо работа. Клатии по цели дни нищо .
  • 7 ГадноПлеме

    31 3 Отговор
    То като сме тръгнали дайте да закрием всичко и да го отворим наново начело с парламента,здравеопазването,училищата...То същите проблеми ги има под различна форма.Нов бардак със стари......и не се прави.
  • 8 да обяснат

    15 19 Отговор
    тези дерибеи от АИКБ,как станаха за има няма 25г. изпечени капиталисти.да не би да наследиха от дедовци и бащици тази индустр. собственост?или имаха пари кеш,та си я напазариха!или гепаха най-безсрамно това,което трябваше да се подели между всички ни.ами кой намазва яко и сладко от еврофондовете,а?преди да ревът за синд. искания на хората отМВР,да кажат те и семействата им с какъв разполагаем доход са!ама не им отърва,щото знаят,че на много вече им е черно пред очите!
  • 9 filo

    11 24 Отговор
    Неуважаеми господа от АИКБ, нагло лъжете вие като твърдите, че МВР е 63000 души. Всъщност бройката е 45 000 хиляди, което е с 18 000 хиляди по-малко от обявеното от вас число. Ако не знаете в момента има 6000 свободни места за полицаи. Бих ви посъветвал преди да пишета глупости отделете малко от ценното си време и се информирайте неуважаеми господа "бизнесмени" назначени за такива разбира се от партията.

    Коментиран от #15

  • 10 пожарникар

    12 13 Отговор
    ааааа през зимата на 30-31 декември 2016г.около айтос и съдиево миролюбово точно по време на бурята и затворените пътища когато никой не искаше да си покаже носа навън а ние през почивката си не спряхме да сме навън повече от 20 часа тогава да бяхте го затворили мвр.неблагодарна е работата в мвр затова всички при първа възможнст-с цялото семейство и в чужбина.аз имам 25 години стаж .от 1992 г. досега.индустриалците да сте живи и здрави.
  • 11 Бай Петър

    26 4 Отговор
    Тези дето искат големи заплати защо не отидат там където плащат повече да видат как се печелят ами си стоят в МВР до пенсия??

    Коментиран от #12

  • 12 али баба

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Петър":

    Бай пешо затова работим на 2 места .знаем как е в мвр и как се печелят и другаде.

    Коментиран от #14

  • 13 Светльо Чернев

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "321":

    Публикувано във факти.бг: "Освен това няма какво да сравняваме с други държави, които почти нямат престъпност."

    А задаваш ли си въпроса, защо нямат престъпност?

    Коментиран от #19

  • 14 melina

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "али баба":

    Али баба-кога работиш на 2 места?Нали по 20 часа си ''на терен''!?На терен -в кварталните кафенета!
  • 15 Грузия

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "filo":

    Драги ми Фило в австрия и швейцария ...страни с население като нашето имат 15 000бройки МВР т. е три пъти повече България пращи по шевовете от ченгета ....В съдебната система сме още по в Пъти ....Италия -550 прокурора България -1500 прокурора имайки в в предвид и разликата в населението БЪЛГАРИЯ Я СМУЧАТ ОГРОМЕН БРОЙ ПАРАЗИТИ затова е една бързо умираща нация ..затова трябва да извикаме Грузинския президент за да вкара нещата в ред .. там уволни цялото мвр .. и никой не смееше да гъкне..а нашата ТИКВА може да се рубчи само на бедния изстрадал народ но стигне ли се до МВР подвива опашка.

    Коментиран от #26

  • 16 Мустафа

    4 14 Отговор
    Абе, Като видите зора първи дотимате до полицията, нали ?
  • 17 Гражданин

    3 5 Отговор
    Всъщност, кои сте вие бе ? Някой пита ли ви мнението на вас, а ?
  • 18 уаааа

    8 1 Отговор
    Аз пък искам национализация на всичко заграбено от тия
  • 19 321

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Светльо Чернев":

    Да и откривам отговора!
    Защото там работодателите осигуряват достоен живот на хората - работни места, заплата достатъчна за нормалните нужди на семейството, демонстриране на респект от закона. А тук търтеите от АИК постоянно плачат, че трябва да отпадне МРЗ, за да плащат на робите по 100-200 лева, същите имат интерес от ромските махали, защото те избират техните политически кандидати, които после им обслужват интересите. Те постоянно демонстрират безнаказаност - дали при нарушаване на закона за пътищата или при купуване на магистрати, които да решават делата в тяхна полза. Тези хора спомагат да има голяма престъпност в страната. А ако МВР иска да се бори с нея - съответния политик звъни веднага на министъра да му надянат остена....

    Коментиран от #20

  • 20 Различен

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "321":

    По-голяма простотия от тази едва ли може да бъде написана!
    Имали нужда от циганският етнос? Каква нужда? Да им увеличават данъците постоянно, за да издържат и тези паразити и да се чудят, как да се охраняват от техните кражби?? Айде кажи на инструктора ти от МВР-то да смени опорната точка, че чак е смешно!
  • 21 бай Пеш

    17 1 Отговор
    Като са им малки заплатите да напускат и да си търсят друга работа тия куки не разбирам какъв им е проблема
  • 22 Смях

    18 0 Отговор
    Само нашите полицаите не вдъхват доверие... Кой ли не ги бие - от Вежди Рашидов до Бисер Миланов петното... Безсилни срещу дилърите и сводниците или просто първи приятели с тях! Безсилни срещу мангалите... Не ми трябват такива полицаи! Като ги видиш не изпитваш спокойствие, а се чудиш за какво ще се заядат! Те са като циганите - на наша издъжка! И нищо не правят! Могат да стоят прави на мачовете, друго нищо! Абсолютно ненужни!!! Безполезни! Никой не разчита на тях! Никъде! Колко могат да се похвалят, че след като са им обрали апартамента, полицията им е намерила вещите? Колко жени пребиха, изнасилиха и убиха? Млади жени! Не става въпрос да са навсякъде по всяко врем. Но няма страх от тях, никой не ги уважава. И с последната промяна, която мъдрят - кат да проверява и пътниците и ако има глоби, да им връчва фишове, което връчване, не знам доколко е надлежно... С това вече, на някой с по-гореща кръв ще му кипне и пак полицаите ще ядат бой! Досадни паразити. Не знам дали не ни струват повече от циганите...
  • 23 гост

    6 0 Отговор
    Не знам доколко цифрите са реални, но "63 000 души ... при население от 7 640 238 души" ... това населени май е с включени 2 млн. + гурбетчии, които реално почти никакво време не прекарват в страната. Освен това може би сме единствената страна, на която 1/3 от населението по списък не живее повече от месец годишно в родината си.
    Що ми се струва, че ако преизчислим сметките, ще се окажем най-полицейската държава в Света. Дори да са 45 000, а не 65 000, пак ще сме номер 1! Срещу какво?
    А ако сметнеш и хилядите охранителни фирми, смъкващи огромна част задълженията на полицията ...

    Полицията ни е точно толкова раздута и "ефективна", колкото "Народното" събрание!
  • 24 пешо

    1 0 Отговор
    давате на пенсионерите по 500лв а горницата я давате на другите служители
  • 25 Пепо

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тогава стана ясно, че щатният състав на МВР се състои от 63 000 души, от които 47 000 са били наречени полицаи, 8 000 – пожарникари, 5 000 – работници в...
    Изводите базирани на тези данни са лъжливи, защото посочените цифри не отговарят на истината. Това са данни от 2009 г. Броя на служителите с полицейски правомощия е около 25 000. Е.ах те в работодателя. Идеята е отлична закрийте МВР и вървете на .......
  • 26 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Грузия":

    Колега, ти Грузия ли ми даваш за пример, браво. Иначе и другите ти числа не са истина.

    Коментиран от #32

  • 27 прикордонник

    4 1 Отговор
    То за тия кръволоци всеки протест, стачка или дори мисл за искане от страна на работника е изнудване! Както и минималната заплата, минималните осигурителни вноски, контрол от страна на държавата, референдуми на местно ниво. Те с простаци не се занимават! Използването на стат данни винаги е хлъзгаво и крайно манипулативно! Драги читатели МВР не е равно на униформената полиция. Не се знае какви даннивсяка държава е предоставила. В числото на така наречените полицаи влизат и гранична полиция (да, но не само тези, които виждаш на Кулата на път за Гърция и наричаш "митничари", а още куп други по "зелена граница" (които в Испания са военни например и е нормално да не са преброени в МВР), летища и по корабите- т. нар. "Брегова охрана в дугите държави"). Влизат още и СОБТ и Жандармерия. В щата на МВР влизат още неуниформените ГДБОП, Криминална полиция- коята междувпрочем разкри почти всички убийства на млади жени, не манипулирайте истината колега коментиращ по рано, а за разкриваемостта ще стигнем и до там, защото манипулаторите журналисти пренасят думите на кръволоците, че не се е повишила, без да цитират тия данни, които в България я нареждат на челните места в Европа (плсувайте ме, плюйте а като Ви мине, колкото и да Ви е трудно- прочетете). В щата на МВР са още пожарникари, криминалисти, свръзки, психолози... не ми се пише повече, но плюйте, поне това го можете добре.

    Коментиран от #34

  • 28 уляха се

    5 1 Отговор
    Много точна статия. Всички са се нахвърлили на държавния бюджет като лешояди вземат заплати и придобивки без да работят. Всяка година се роят нови и нови агенции, дирекции и каквито щеш административни структури натъпкани до горе с хора които не знаят по какъв въпрос са там, подбрани на шуробаджанашки принцип. Правилното е да се ЗАКРИЯТ и да се създадат нови ефективни структори, като се назначават млади и подготвени хора, а тия дето реват за високи заплати да излязат на пазара на труда и да си ги изкарат. И така във всички министерства. Накрая Радан ще излезе прав, само истинска реформа в администрацията може да нормализира нещата.
  • 29 6efa

    1 0 Отговор
    АИКБ като сравнят и покажат доходите в ЕС и у нас тогава да говорят. И те се наредили на държавната хранилка и само ревът да не им падне дялът. Не съм полицай, но съм ЗА да им вдигат заплатите. На тях и на всички останали. Трябва всички да се подкрепяме, а не на тяхната поста да ни противопоставят. Няма такава държава.

    Коментиран от #31

  • 30 narodnata miliciq

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "321":

    само посочи един полицай убит на служба в последните години, само да не излезе че вашата милиционерска дейност е най-безопасната на света, щото мога да ти посоча в пъти повече убити хора с "безопасни" професии които не взимат 20 заплати като се пенсиониррат на 40 годишна възраст, и частният охранител не взима 1000 лева като вас милиционери

    Коментиран от #33

  • 31 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "6efa":

    Принципно си прав, но вдигане заплащането на бюджетната сфера, става за сметка на всички останали под формата на по-високи данъци и отчисления. Като скачени съдове сме. Просто нещата стават обратно на това, което искат полицаите. Вдигането на техните заплати ще е функция или на вдигане заплатите на останалите, респективно събираемоста или за сметка на останалите, или при константни разходи в следствие намаляване щата. В този ред на мисли, вместо да искат увеличение, по-добре да искат реформи, защото заплатите на другите няма да ни ги вдигнат, а ще стане доста лошо за всички, ако вдигнат данъците и удръжките на и без това смешните ни "доходи", нали?

    Грешно насочено недосволство, без обществена подкрепа. По-точно с отрицателна, на база резултати от борбата с престъпността. Хем работим зле в екип със законодатели и съдебна власт, хем искаме да ни се плаща повече? Е? ...
  • 32 Грузия

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "filo":

    Впрочем ти може би ги знаеш по добре тези числа ...а ми кажи ги де ако не те е срам ....И още нещо за Грузия ... В грузинския парламент тракаше Калашник...може и да го бъркам с Арменския ...редно и тук да затрака Калашник в нашия парламент..и нещата може да се пооправят малко.
  • 33 filo

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "narodnata miliciq":

    Аман от демагогия. Полицаите се пенсионират след определен трудов стаж и задължителна минимална възраст, която сега е около 52 и ще нараства до 54 години. Tова е минималната възраст за придобиване право на пенсия, но много от тях работят до пределна възраст, която е 60 години.Получават 20 заплати като компенсация, а не като привилегия, защото през тези години те имат по-ограничени права от останалите, разбрахте ли.
  • 34 Смях

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "прикордонник":

    Мхм, спомням си как криминална полиция разкри убийството на студентката от Велико Търново... Накараха един циганин да си "признае". Кой знае убиецът къде е в момента... И останалите така ги разкриха... А онази ученичка, която беше наръгана с нож пред очите на съучениците си... Няма какво да му разкриваш на това!!! Има свидетели - много! Не са се изпотили господата от криминална полиция! А Мирослава, която първо беше отвлечена, после убита и заровена... Какво разкри криминална? Пак от самопризнания... И Бойко, който се лигавеше как щял да купи пържола на кучето намерило тялото на момичето, на фона на скръбта на близките й... М..ната им на всичките! Нищо не могат да разкрият ако някой престъпникът не е някой психясъл идиот, а някой интелигентен човек! А момичетата, които проституират? Като влезеш в mobile.bg, излиза реклама на adamieva.info - 5000 обяви на проститутки.... Кво викаш за криминална полиция? При 15 годишните е напълно нормално да се пуши марихуана. Наркомани, без да се крият обсъждат Закона за движение по пътищата и се възмущават от тестовете, които действали и 3 дни след употребата - какъв проблем само,а... Аи, че са ми жалки и смешни всички от МВР! Тяхното не е дейност, а симулация на такава. Когато има дейност, има резултати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове