618 6

Новият план за Пирин не предвижда сеч и строителство в парка

Константин Карагьозов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с представители на природозащитни организации във връзка с внесената петиция по плана за управление на Национален парк „Пирин“. Представителите на WWF уведомиха министъра за кампанията им, с която изразяват опасения, че проектът за нов план за управление на Национален парк „Пирин“ „дава възможност за стопански сечи върху 60% от територията му при нула досега и за 12.5 пъти по-голямо застрояване“. Те настояха документът да бъде върнат и преработен, като бъдат отразени внесените забележки от природозащитните организации.

По-късно министър Димов проведе среща и с представители на компанията „Пролес инженеринг“ (изработила новия план) и на дирекцията на Национален парк „Пирин“. Те изразиха мнението, че да се твърди за огромна сеч в парка е „груба манипулация върху общественото мнение“. Планът е разработен според всички законови изисквания и процедури. В него не се допуска и строителство, обясни Антоний Стефанов от „Пролес инженеринг“. Над 96% от забележките от общественото му обсъждане, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети предвид. Планът се съобразява със Закона за защитените територии в чл. 21, т. 2, а именно „Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи“. Изпълнителят е въвел допълнително ограничение за такива дейности в горите на възраст над 100 години. Според Антоний Стефанов този план за управление на НП „Пирин“ е изцяло съобразен със строгите изисквания на ЮНЕСКО.

Експертите на МОСВ, наблюдавали процеса потвърдиха, че в плана няма предвидени сечи и не може да се говори за такива върху 60% от територията на парка. Те опровергаха още твърдението на WWF, че в досегашния план е имало нулеви сечи. През изтеклите 10 години от действието на План ‘2004, поддържащи и възстановителни дейности (санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година след проверка на терена и утвърждаване на списъка с насажденията от Национална служба за защита на природата и МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени средно по 2 380 куб. м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората, който е 72 640 куб. м годишно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Адриян
  Отговор
  1 11:25  06.07.17
  природозащитниците да се кротнат малко и да разберат, че в новия план аз пирин няма нищо нередно. а от министерството пък да се задействат и да го пускат. аман от панаири по тая тема
 • Марто
  Отговор
  2 13:47  06.07.17
  като всеки път природозащитниците не са разбрали какво се случва и говорят неподготвени
 • Ани
  Отговор
  3 18:23  07.07.17
  В никакъв случай да им се дава на тези псевдо еколози, те освен да изнудват, друго не знаят да правят.
 • Френски
  Отговор
  4 23:59  07.07.17
  Какво изненада нали, за пореден път екологчетата ни се оказва, че ни лъжат. В чии ли интерес, а?
 • Добър ден
  Отговор
  5 21:04  08.07.17
  Псевдоеколозите за пореден път се опитват да манипулират общественото мнение и разпространяват откровени лъжи. Заради тях приемането на плана за управление на Пирин се бави с години.
 • Гацо
  Отговор
  6 22:59  08.07.17
  Е, ама зелените това не ги кефи! Искат лично министърът да прекопава гората поне два пъти годишно и да им докладва ежедневно какво е свършил.

Напиши коментар:


Публикувай