1 666 6

Борисов намери 2.4 млн. лева за делото за БМФ

Спорът е за налагане на неустойки на компанията на стойност 55 млн. лева

Колаж: Факти.бг
Колаж: Факти.бг
Венцислав Михайлов

Кабинетът осигури 2.4 млн. лв., с които да обжалва арбитражно решение в полза на компанията - собственик на Български морски флот (БМФ).

По предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов и след разпореждане на премиера Бойко Борисов правителството осигури 2,4 млн. лв., необходими за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд.

Искът е за отмяна на решение от 30.03.2017 г. на Арбитражния съд при БТПП, постановено по заведено от „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД (контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви) дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Във вторник вицепремиерът Валери Симеонов обяви в телевизионно интервю, че държавата не може да намери 2.4 млн. лева , за да заведе дело срещу фирмата приватизирала БМФ, която в момента се държи от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Спорът е за налагане на неустойки на компанията на стойност 55 млн. лева. Случаят предизвика притеснение в управляващата коалиция. Премиерът Бойко Борисов се срещна спешно с тримата лидери на "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Решението на Министерския съвет цели максимална защита на държавния интерес при изпълнението на поетите ангажименти по приватизационен договор.

Средствата ще бъдат осигурени с постановление на МС като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и са за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите от централния бюджет по бюджета на МИ за 2017 г.

В профила си във "Фейсбук" Кирил Домусчиев написа, че за разлика от други подобни компании - в Украйна и Румъния, които са фалирали, българското дружество продължава да работи.

"Костваше ни много усилия, нерви и притеснения, но устояхме", написа Домусчиев. Моряшкият синдикат също подкрепи работодателя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петко
  Отговор
  1 09:51  06.07.17
  Защо домузите са "приватизирали" БМФ, а не са създали свой такъв? Колко е реалната цена, била тогава? За колко кинта са го взели? Как е станало това? Кои са им "разрешили", одобрили тази далаверка? КАКЪВ Е ПРОИЗХОДЪТ ИМ - МИЛИЦИОНЕРОКОМУНИСТИЧЕСКИ? А бе много въпроси.
 • Пепо
  Отговор
  2 10:09  06.07.17
  Вероятно е намерил парите скрити зад вратата на гаража в Банкя
 • Трепач на бълхарници
  Отговор
  3 10:45  06.07.17
  Иска ви се да беше на Домусите - пристанища , летища и флот са на Т И М !!!
 • партенка
  Отговор
  4 11:09  06.07.17
  Тия двамата не са ли дружки, тет а тет, биз бизе, как се вика ? Тая работа малко, като подкрепата на Боко за референдума ми звучи, ще го подкрепи, но гарантирано народното събрание няма го да приеме ? Та и сега така, праЙм съ даваме за дело, ама после май гарантирано, ще го загубим !?!?

  Коментиран от #5

 • Варна
  Отговор
  5 15:10  06.07.17

  До коментар #4 от "партенка":

  То аз още чакам обидения Борисов да си плати разходката с хеликоптера до стадиона на Домусчиев преди повече от година за откриването на Електронното табло ама...
 • мунчо
  Отговор
  6 15:31  06.07.17
  който има фабрика за легално производство на наркотици, нЕма проблем да си купи и БМФ! просто е!

Напиши коментар:


Публикувай