892 7

Нинова: Борисов разпалва войната с президента

Спрете да рушите държавността

Венцислав Михайлов

Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява нова атака срещу президента Радев. Той е вмешателство в правомощията на президента. Той е грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция. Този законопроект заобикаля Конституцията и я нарушава.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова.

В Конституцията пише, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС. Това е фактическият състав на Конституцията. Предложение на МС и акт на президента. Със закона, който предлагате, вие допълвате Конституцията. Защото казвате, че президентът може да издаде този акт едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията по отбрана- задължително и то преди да стартира процедурата през МС и през президента. Защо казвам, че този закон е кух – защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и на президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последствия, но приемаме специален закон за това. Сигурно ще направите следваща крачка - ще предложите и подобно нещо за посланиците и дипломатите. Защо го правите сте го написали в мотивите – първо, за да се издигне формалният авторитет на висшето офицерско звание. Армията и църквата са единствените институции с положителен рейтинг. Армията има одобрение от 30%, а парламентът от 9%. Може ли някой да им обясни как институция с 9% рейтинг ще издигне авторитета на такава с 30%. Втори мотив, който сте записали – за да има по-голяма прозрачност при връчването на званията. То и сега може да има. Има комисия по отбрана, има правилник на парламента, в който се казва, че можете да поканите всеки да дойде да го изслушате. Сега обаче се прави задължително, със закон, и като част от фактическия състав на текста в Конституцията. Ако искате прозрачност, поканете ги тези хора – никой не ви пречи. Правилникът ви дава право, изслушайте ги, поканете журналисти, задавайте им въпроси. Не, трябва специален закон, за да кажем на президента – внимавай!

Обръщам се към премиера Борисов, защото зад това стои той. Това, че го внасят група народни представители, няма как да стане без одобрението от премиера. Спрете с тази война с президента Радев. Спрете с всеки свои акт да разпалвате противопоставяме между институциите, защото това е вредно за държавността. Отсреща ви не стои Плевлениев. Г-н Цветанов онзи ден каза в реплика към президента Радев: „не се опитвайте да набивате клин между мен и г-н Борисов. Други са опитвали и са се провалили“. Клин няма – те действат заедно. Но сега моля да чуете и моите думи – не се опитвайте да опитомявате президента Радев – няма да успеете. Ще се провалите в това, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата.

Ако приемете този текст, с който допълвате конституционен текст, внасяме жалба в Конституционния съд.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:29  06.07.17
  Все много нагласени, голямо парти всеки ден явно има, банкети и др. На Запад хората работят като отидат в парламента, от сутрин до вечер, за прически, костюми и токчета време няма, камо ли за грим. Само нашите, нали са на заплати от по 3-4х.лв намират и време за гримче, прическа сутрин, час-два колкото отнеме, няма да бързат.
 • КОЙ
  Отговор
  2 14:33  06.07.17
  Абе нещо много притеснена цялата чугунолеярна от разрастващия се международен скандал с тези грипени !? Много обяснения, много шикалкавене. Да не изскочи някое зайче от шапката на пилота?
 • ГОСТ
  Отговор
  3 15:42  06.07.17
  Представям си ежедневието на тази лелка КУРнелия без присъствието на личността Борисов-ГОЛЯМА СКУКА...Имам чувството ,че се събужда с желанието колкото по-рано и почне деня с коментар за Бойко ,толкова ще и е по успешен.
 • filo
  Отговор
  4 16:14  06.07.17
  Стига ма Кури. Как не ти омръзна ежеминутно да плюеш. Да беше спечелила изборите, щеше да управляваш, но не ги спечели, защото си самонадеяна и не особено умна.
 • къртицата
  Отговор
  5 16:52  06.07.17
  Дори вече си безинтересна къртичке
 • 6 21:34  06.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • filo
  Отговор
  7 22:19  06.07.17
  Како Кури, може би си изнервена, защото секса ти е малко. Не си грозна жена и съм сигурен, че има мераклии за тебе.

Напиши коментар:


Публикувай