700 1

Окончателно: И военните с отпуск по бащинство

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск по бащинство. Това реши парламентът, приемайки на първо и на второ четене днес промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Те бяха внесени от Министерски съвет.

Изменението беше направено заради изискванията на европейска директива. Според действащия закон само жени ще могат да ползват пълния обем права, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете могат да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето.

На първо четене бяха приети и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител. Той трябва да е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в МО.

Предвижда се също Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши офицерски звания след изслушването им в парламентарната комисия по отбрана.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Думите ушите и шамарите
    Отговор
    1 05:42  08.07.17
    Ееее, те ще почнат да се раждат корави българчета с военна дисциплина, саможертва и решителност - тва за коя НПО партенка е удобно?!! Пак ли 16-та република ще ставаме, аз тъкмо си резервирах час при пластичен хирург д ами смени дясната китка с втора лява, и да мислои два амбриажа, та да съм в крак с Европе$ката мода...

Напиши коментар:


Публикувай