2 359 7

Български учени с нов пробив

Венцислав Михайлов

Български учени от академичните среди, научноизследователските организации и малките и средни предприятия могат да кандидатстват за обучение в Съвместния изследователски център (СИЦ) към Европейската комисия. През тази и до края на следващата година научното звено ще отвори пилотно лабораториите и съоръженията си за научни работници от страните членки на ЕС. Целта е те да получат обучение на най-високо ниво и да създадат партньорски контакти със свои колеги.

Българските учени ще имат възможност да работят в областта на ядрената безопасност и сигурност (в лабораториите на Евратом), на химията, на биологичните науки и науките за живота, на физиката и на информационните и комуникационните технологии. Първите три отворени научни съоръжения на Съвместния изследователски център ще са в Испра, Италия. В тях ще се извършват обучения по нанобиотехнологии и по безопасност и сигурност на сгради. От СИЦ планират постепенно да осигурят достъп и до обектите си в Белгия, Германия и Холандия.

Няма квота за българските учени, които могат да се включат в обученията. Техният подбор ще става на конкурентен принцип. Начините за кандидатстването и необходимите документи може да се намерят на адрес.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • domograph
  Отговор
  1 23:48  06.07.17
  Какви учени бе...дърти смукачи.
 • гочугера
  Отговор
  2 04:33  07.07.17
  Те Българските учени вече са в чужбина а тук останаха тея дето не можаха да заминат по ред причини......
 • Давитаковам таковато
  Отговор
  3 08:24  07.07.17
  Пак останах излъган. Четейки заглавието помислих , че са направили научен пробив ... А то - пробив в системата ...
 • Грую
  Отговор
  4 09:33  07.07.17
  Единствения пробив, който нашата държава осигурява на учените си е този на празните им джобове. Добре е да отидат да поработят другаде ако не за пари то поне с добро оборудване и подсигуряване.
 • вещ
  Отговор
  5 09:43  07.07.17
  Българските учени обикновено пробиват, когато работят в някоя бяла страна. Те толкова са и български, ама ние сме свикнали да си се гордеем. Защото с какво да се гордеем, с комсомолските мекерета, които в българските университети взеха професорски титли ли?
 • Гост
  Отговор
  6 09:50  07.07.17
  В т.н. държава наука няма и никога не е имало. Може само да се биете в гърдите, че еди си кой си с български произход е нарпавил откритие в някоя чужда държава и чужда лаборатория.
 • перо
  Отговор
  7 09:53  07.07.17
  Поредния кликбейт.

Напиши коментар:


Публикувай