960 4

Жельо Бойчев: Комисията за боен самолет спира модернизацията на армията

СНимка: БНТ
СНимка: БНТ
Светослава Ингилизова

Депутатът от групата на БСП Жельо Бойчев заяви пред БНТ, че анкетната комисия за процедурата по придобиване на нов боен самолет за ВВС спира модернизацията на въоръжените сили.

Според него днешните обсъждания за промяна на Закона за въоръжените сили е продължение на анкетната комисия и кампанията на ГЕРБ срещу президента Радев.

В опита да се промени начина, по който се избира постоянният секретар по отбрана, Жельо Бойчев видя опит да се назначи конкретен човек на поста. Той съзря в проектозакона за въоръжените сили, според който кандидатите за генерали да преминават през изслушване пред Народното събрание, опит да се ограничат правомощията на президента.

"ГЕРБ са против това да имаме президент, който ще има мнение и ще го отстоява, ще има позиция по външната политика и ще изпълнява обещанията си от предизборната си програма, ще говори за корупцията. Целият този сблъсък на институциите вреди на положението в страната", коментира Жельо Бойчев.

Той отбеляза, че скандалът около члена на СЕМ Бетина Жотева не може да се подмине от Народното събрание, защото е нарушение на свободата на словото.

"Оставете констатацията, че свободата на словото и медиите не е добра, но няма как Парламентът да остане безучастен на подобен тип поведение. Искахме реакция на този случай", категоричен бе Бойчев.

Той се обяви за подписване на договора за добросъседство с Македония и отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла евроатлантическата интеграция на съседката ни в НАТО и ЕС и отбеляза, че правителството трябва да се подкрепя в опитите му да изчисти спорните моменти в договора.

В скандалите около НДК Жельо Бойчев видя пореден провал на правителството на Борисов и предвиди, че анкетната комисия за НДК ще намери неприятни факти около изразходването на средства.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 20:57  06.07.17
  Комуниста Бойчев хем вижда "сблъсък" между институциите,отчита че това не е полезно за България,НО НЕ ПРЕДЛАГА РАДЕВ ДА ОСВОБОДИ ПОСТА?А просто трябва да се допита до духа на Сталин по казуса и ще му бъде обяснено,че "няма Радев-няма проблем"!
 • утрален
  Отговор
  2 21:55  06.07.17
  Публикувано във факти.бг: Депутатът от групата на БСП Жельо Бойчев заяви пред БНТ, че анкетната комисия за процедурата по придобиване на нов боен самолет за ВВС спира модернизацията на въоръжените сили. Нещо бързат май , срокове гонят за комисионна , а комисията им пречи ?!?!?!?!
 • 1234
  Отговор
  3 23:17  06.07.17
  На края армията да направи военен преврат ,да арестува всички политици,да ги разследва за действията им през последните 30 години,и да засили охраната на границите,вътрешния ред ,и държавата да се стабилизира.Да възстанови строителни и гранични войски,че да се пооправи малко тая държава.
 • Мimoza
  Отговор
  4 06:59  07.07.17
  Какви комисионни, бе хора? Шведският Grippen е нов, модерен самолет. Ако ще купуваме самолет, да бъде най-новия. Спомнете си в времето на царизма - всичко е било последна дума на техниката, заводите след освобождението са били оборудвани с най-новите немски индустриални съоръжения. Защо да не бъде така и сега?

Напиши коментар:


Публикувай