1 729 1

Дарител разбра от Сметната палата, че финансирал Марешки за президент

Инициативният комитет, издигнал Радев, набрал 90 000 лв. и след кампанията

Венцислав Михайлов

Дарител за кандидат-президентската кампанията на Веселин Марешки разбрал от Сметната палата, че е подписал договор за дарение. Контролната институция за първи път направи насрещни проверки на 20% от дарителите, подкрепили различните политически формации на изборите, съобщава inews.bg.

Сметната палата е изпратила запитване до съответните лица, които партиите са вписала като дарители, за да потвърди дали въобще те са подпомагали кампанията им и с колко пари.

Оказва се, че над половината от запитаните не са дали информация на одиторите. Едва 258 души от 480 проверени са потвърдили, че наистина са били дарители.

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев, пък продължил да набира средства и след приключването на кампанията. Става въпрос за почти 90 000 лв., което според Сметната палата е недопустимо.

Комитетът, стоящ зад Радев, събирал почти 900 хил. лв. приходи. Основната част от тях – от дарения. Тук малко повече от половината дарители отговарят с потвърждение, че са подпомагали инициативния комитет: проверени са 220 дарители, като потвърдилите са 126, а 94 не са отговорили.

"Отговорност за спазването на правилата за финансиране на предизборната кампания носи Инициативният комитет, който издига определен кандидат. Държавният глава няма отношение към набраните от комитета средства след края на кампанията”, обявиха от президентството.

Най-скъпата президентска кампания е била тази на ГЕРБ – 1 714 787 лв. Дарения не са отчетени, тъй като ГЕРБ разчита основно на субсидията си.

Кампанията на Веселин Марешки е събрала почти 260 000 лв. От дарения са 168 000 лв. Сметната палата е питала стотина дарители за внесените от тях суми, а потвърждение има само от 49.

Реформаторският блок е имал 817 353 лв., но е забавил плащания на доставчици за близо 20 000 лв.

Обединените патриоти са имали приходи от 470 233 лв., като основно са разчитали на партийната си субсидия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • по варненски
    Отговор
    1 11:24  07.07.17
    А на Магарешки защо са му дарения нали уж е богат ? Недостойно е някакси !

Напиши коментар:


Публикувай