7 Юли, 2017 11:42 6 410 24

Обрат! Премиерът: Искам нови изтребители

  • грипен-
  • армия-
  • магистрали-
  • ес
Обрат! Премиерът: Искам нови изтребители - 1

И военновъздушните сили, и сухопътните, и морските ще бъдат превъоръжени. Не искам да се намесвам кой изтребител да бъде купен, единственото ми условие е да са нови. Това обяви премиерът Бойко Борисов на конференция на Атлантическия клуб. С тези си думи той на практика даде зелена светлина за шведските самолети Грипен, които до момента са единствените нови, които се предлагат на България. Пари ще се намерят като съчетаем влизането в еврозоната и увеличените инвестиции с борбата с контрабандата, обясни премиерът. Трябват ни още 1-1,3 млрд. да съберем, каза той.

Промяната в позицията на премиера идва след седмици на словесна престрелка с президента. Междувременно в парламента беше създадена анкетна комисия за новия изтребител, а военният министър Красимир Каракачанов разпореди проверка как е проведен конкурса.

Същевременно Бойко Борисов постави стимулирането на жп транспорта като приоритет пред магистралите - нещо, което се очаква от мнозина в страната, като се очаква най-вече пренасянето на товари от автотранспорта в жп транспорта да облекчи магистралите и да предпази асфалтовото покритие. "Релсите вече са модернизирани и сега трябва да се вземат нови влакове и локомотиви, за да стане това пътуване удобно и привлекателно", каза той.

Той коментира и предстоящото подписване на Договора за добросъседство с Македония. "Ако не го подпишем, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще, заяви Борисов. - Договорът за добросъседство с Македония е изключително важен. Трябва да оставим историците да си спорят. И на мен не ми е приятно да ги слушам по много теми. Убеден съм, че и българската политическа класа ще ни подкрепи. Това си зависи и от политическата класа в Македония този договор да тръгне. Ако него не можем да подпишем, то какво бихме могли в бъдеще да подпишем. Интересът на България е да подкрепи Македония да влезе в атлантическия пакт. Да се надяваме, че и колегите разбират какви са и опасностите, ако всичко това не се случва за в бъдеще. Отношенията с Русия са ни строго прагматични. Имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана. Според мен е много неправилно, ако допуснем България да стане само клиент", коментира Борисов.

За срещите в Дубровник и т.нар. берлински процес за Западните Балкани, той посочи, че за радост всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. „Ако не си даваме сметка и не искаме да погледнем истината в очите, Балканите отново са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа. Убеден съм, че с този берлински процес, с предстоящото председателство можем да направим доста по присъединяването. Ако по нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. С метрото все едно правим нов град. Убеден съм че без „Хемус" България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг", каза още Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    14 4 Отговор
    Ееее, Кон, за секунда ми стана мъчно за теб... :D :D :D
  • 2 Варна

    36 11 Отговор
    То има и записи, в които се вижда как Борисов, казва, че ще строи Белене... - Даже подписа 2ри меморандум за създаване на Българо- Руско дружество с име АЕЦ Белене...
    - Има записи, в които говори че ще прави и Южен Поток...
    - А има и записи по- късно, в които говори как ги бил спрял тези проекти!

    - Можете ли да му вярвате?

    Аз на мутрата, пожарникар, генерал Винету и еднокнижният Премиер не мога да вярвам!
    Сигурен съм, че след няколко месеца ще излезе по телевизията да обяснява как се е наложило да купуваме 40 годишните Ф16 защото е важно за НАТО

    Коментиран от #5

  • 3 смех смех плач

    29 4 Отговор
    Лопатата пак се обърна, голем смех ...
  • 4 Йоцко

    17 7 Отговор
    Настана радост в чугунолеярната, все едно ще се купуват руски самальоти
  • 5 СТЕЛТ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Варна ЦРУ, КГБ, ОПР, ВЛН,АСЛ ?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Vasik Atanasova

    11 2 Отговор
    Е ТОВА Е ДА СИ ЗОДИЯ БЛИЗНАК
    ЕДИН ПЪТ КАЗВА ЕДНО ПОСЛЕ ДРУГО
    ПЛУЖАК
  • 8 Варна

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "СТЕЛТ":

    Не! - БТВ, Нова ...
  • 9 беден европеец

    13 2 Отговор
    от къде ги събира 1-1,3 млрд . та и ние да идем да съберем ,че със тези 663 лв бруто за месец нищо не става

    Коментиран от #23

  • 10 Spider

    19 2 Отговор
    Еййй, тъкмо се притеснявах дали нещо не се е случило с Батето Б.. Да не смени мнението си направо ме тревожи тоя човек. Е сега съм спокоен, смени си го, значи е добре...
  • 11 ДОС

    13 1 Отговор
    БОИКО нема вече кого да натириш да работи в чужбина за събереш още някои друг милиард прокуди ни всички па и нема свободни банки за крадене .
  • 12 Майор КостоФ

    21 3 Отговор
    Тоя палячо и Цв.Цв. са двете най-големи недоразумения в БГ политиката досега! Две прости фуражки,свикнали да козируват пред "началниците" и да не разсъждават ( те и не могат)!
  • 13 georgi

    5 0 Отговор
    За Хемус е прав и за други негови тълкования, само да не се допитва до ЦВ.ЦВ. и протежетата му.
  • 14 Смях

    8 1 Отговор
    Премиерът: Искам пони! :D
  • 15 Смях

    4 0 Отговор
    Кон, минаваш ли за пони? :D
  • 16 ЕМИГРАНТА

    10 2 Отговор
    КВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ВЕ ХОРАТА ГЛАДУВАТ И ДЕЦАТА ИМ КВИ ТИ САМОЛЕТИ БЕ КВО ША ГИ ПРАВИТЕ ПАК КОМИСИОННИ ША ЛАПАТЕ СРАМ И ПОЗОР МАЛЕ МАЛЕ
  • 17 БАЙ ГАН4О

    15 1 Отговор
    Все стария цирк,а междудругуто яка кражба,разбираш ли
  • 18 има надежда

    12 1 Отговор
    Бате каза, че ще ни купи нови самолети, ама не сега, а като влезем в еврозоната, т.е. на куково лято.
  • 19 лъва

    9 5 Отговор
    Този човек не е нито плужек нито мишка както го наричате.Този човек е ИГРАЧ и си прави далаверките на ВАШ гръб и определено не му дреме за ВАС.Така че мишките сте вие дето драскате тука щото сте едни безгласни букви жертви на неговата и на останалите ПИЧОВЕ политика която ви накара да лазите по земята.Така че по-добре не си губете времето в излишни безрезултатни коментарчета тука щото той квото е решил да направи ше го направи с ВАШИТЕ ПАРИ.
  • 20 Марадона

    4 13 Отговор
    Ще целувате краката и ръцете на премиера, защо ли ? Еми защото немате по-добър кандидат, правихме 3-4 пъти избори - нема нищо, Борисов има повече потенциал от цели партии, имам предвид сегашните блгарски партии - БСП, СДС, ДПС, АБВ, ДСБ итн и тн

    Коментиран от #21

  • 21 Nikson

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Марадона":

    Научи се да пишеш бе! - Как пък така само неграмотни са привърженици на тъпанара от Банкя?
    Вземи и прочети и се разтърси, как Борисов стигна до властта...
    Ще ти съкратя малко търсенията ...- " Ханс Зайдел, Конрад Аденауер, Америка за България и разбира се Сорос...
    - Все Български НПО-та, които Винету така щедро, благодари за налетите пари.
    Истината, е че освен че си глупав, е че Борисов е най- продажното говедо оплетено в изпълнението на задачи на чуждите служби. - Ето това са фактите! Чеждите служби качват и свалят премиерите на България. Този откровен тъпанар, който е вероятно да не може и да пише е там само и единствено на основата на изброените организации, които не пестят средства и хора да сложат на власт именно това тъпо същество, не дочел една книжка на Карл Май... - Ти знаеш ли кой е Карл Май?
    Като чета писанията имам известни съмнения за образованието ти!
  • 22 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 0 Отговор
    Есега вече ще има и данък въздух хахах а с тез самолети ше пазим талибаните да си живуркат на рахат
  • 23 Тиквата с магнолиите

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "беден европеец":

    От надуване на глобите...в това отношение Тиквата няма спирачки.....
  • 24 гостенче

    5 0 Отговор
    Американското лоби в случая с изтребителите много ясно пролича, че е антибългарско. Цветанов се опари, а много изтъкнати личности се обявиха против американските секънхенд изтребители. Това наложи Борисов, по заповед от американското посолство, да направи обрат в говоренето си. Цветанов, така или иначе, е тежко провален политик. Борисов - също, но американците непрекъснато му "лъскат имиджа". Въпреки всичко нямам вяра на Борисов - той не говори със свои думи. Под диктовка е. Антибългарин!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове