575 0

Министър Димов: България може да отложи по-строгите еконорми за ТЕЦ

Директивата допуска дерогация за централите, неспособни да покрият нормите за серни диоксиди

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

България има шансове да получи дерогация (отлагане на влизането в сила) на по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Нино Димов на кръгла маса в Стара Загора за бъдещето на ТЕЦ-овете.

Той посочи, че страната ни може да се възползва най-вече от това, че директивата допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди да могат да получат дерогация. Освен това топлоцентралите трябва да докажат с ясни разчети, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда.

Трето условие пък е да се обоснове, че географското положение на централите е такова, че се използват мести въглища. И още – всяка централа трябва да гарантира, че екологичните условия в региона на дейността ѝ няма да бъдат влошени.

Министър Димов предупреди, че за да получим дерогация е необходимо централите да започнат веднага да работят по изпълнение на тези условия. Трябва да знаем, че ако допуснем грешка, няма да получим положителен резултат, категоричен беше министърът.

България


Напиши коментар:


Публикувай