770 2

Във Франция откриха изложбена зала на името на Симеон II

Новата зала се помещава в един от най-големите музеи в Европа в град Ванценау

Константин Карагьозов

На 4 юли 2017 г. на територията на музея “MM Park” беше открита българска изложбена зала на името на Цар Симеон. В град Ванцeнау, на 12 км от Страсбург, на площ от над 7 хил. кв. м. е разположен един от най-големите музеи в Европа, посветен на Втората световна война с богата колекция от военни униформи и оръжия на армиите, участвали във войната. Техни Величества бяха посрещнати лично от собственика на музея г-н Ерик Кауфман. Сред официалните гости бяха българският посланик във Франция Н.Пр. г-н Ангел Чолаков, г-жа Катя Тодорова, постоянен представител на България към Съвета на Европа, новият български еврокомисар г-жа Мария Габриел, която Царят поздрави с избирането ѝ, кметът на Ванцeнау. Присъстваха и много офицери от местния гарнизон.

Негово Величество преряза лентата на новата зала, след което с Царицата се насладиха на български фолклорни изпълнения.

Домакините ги разведоха да разгледат експонатите, които представляват оръжия, бойна техника, военни униформи, медали и др., всички от времето на Втората световна война. Царят подари за музея на г-н Кауфман един от ордените за военни заслуги от времето на дядо му Цар Фердинанд, които той е имал в град Кобург, Германия.

Особено интересна за гостите бе залата, посветена на агентите от САЩ, Великобритания и Франция, които са развили разузнавателната мрежа по операция “Съсекс” по времето на войната.

Царят поздрави г-н Кауфман, както че е успял да събере толкова експонати от Царство България, така и за това, че те са в така добро състояние. Негово Величество остана силно впечатлен от професионалното оборудване, осигурено за тяхното съхранение-специални витрини с техника за регулиране на температурата и влажността на въздуха.

В изказването си при откриването Царят похвали собственика на музея за това наистина удивително постижение и заяви, че е много приятно изненадан, че чужденец съхранява нашата история, че е така силно привързан към България и помага безвъзмездно за опазването на историческото ни наследство. Преди няколко месеца при свое посещение в гр. Варна Техни Величества разгледаха музея на г-н Кауфман, който предстои да бъде открит съвсем скоро в България.

В края на събитието Царят раздаде много автографи на своята книга “Цар Симеон II. Една необикновена съдба.” на френски език.

След обяд на същия ден Царят и Царицата разгледаха замъка Кьонигсберг, който е построен през Средновековието и след това реставриран от Крал Вилхелм II.

Денят, преди откриването на българската зала, Техни Величества присъстваха на вечеря в тяхна чест в българската мисия в Страсбург, където бяха още министър Лиляна Павлова, посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на България към Европейския съюз, г-н Гуидо Раймонди, председател на Европейския съд по правата на човека.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лопатата
  Отговор
  1 12:34  08.07.17
  Добър избор на име за изложбена зала! Ако някой ще се излага - това е асоциацията. В следващите 800 дни ще помнят как се е излагал.

  Коментиран от #2

 • впечатлен
  Отговор
  2 17:40  08.07.17

  До коментар #1 от "Лопатата":

  За много духовит ли се мислиш? Ако някой се излага, това сме ние и само ние, цялата ни претъпа държава, с мошеници и крадци на всяка крачка, зовящи се депутати, бизнесмени, президенти и подобни! Защото в държавата можеш да се правиш, че вярваш на плитките лъжи, но хората по света знаят истината, а тя излага нас, БЪЛГАРИТЕ, не някой друг!

Напиши коментар:


Публикувай