3 191 18

Борисов отговори на "незапознатата" Нинова

От ГЕРБ върнаха отговор до лидера на БСП относно Договора за добросъседство с Македония

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

От ГЕРБ обявиха позицията си по повод вчерашното писмо на Корнелия Нинова до Бойко Борисов. Във връзка с дискусиите за подписването на Договора за добросъседство между България и Република Македония председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до министър-председателя, в което заяви, че социалистите не са запознати със споразумението и клаузите му. Тя предложи Договорът за добросъседство да бъде обсъден с всички в парламента преди да бъде подписан.

Ето какво отговориха от ГЕРБ:

По повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония и нейното твърдение, че не може да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в НС.

От ГЕРБ заявяваме, че:

1. Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли - понеделник в следобедните часове.

2. На 04 юли народните представители от Комисията бяха информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 05 юли - сряда.

3. Проектът на Договор е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на Народното събрание.

4. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия етап на договаряне към 5 юли 2017 г. и изразиха мнение и предложения по текста.

Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса. Предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на Договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика.

Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт. Целта на правителството е да финализира текста и да пристъпи към подписване на Договора, като не отстъпваме от българските предложения. След това предстои ратификация от двата парламента, като това е възможността за обсъждане на Договора на ниво Народно събрание. Възможността този дълъг процес да приключи преди българското председателството на Съвета на ЕС, за което с всички партии в НС сме се обединили специалния фокус да се постави върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и ролята на България в региона, ни дава основание да вярваме, че ще стигнем до съгласие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и ЕС. Всичко това е с цел стабилност и сигурност в региона.

Ето и вчерашното писмо на Корнелия Нинова, изпратено до премиера Бойко Борисов:

"Външната политика на България изисква национално съгласие. Предстои подписване на Договор за добросъседство с Република Македония. Последната седмица се изразиха различни позиции за съдържанието и формата на Договора. Ние не сме запознати с клаузите му.

За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, моля да ни предоставите проекта на Договора.

Предлагаме той да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България", заявява Нинова в писмото си до премиера.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тиквата
  Отговор
  1 14:25  08.07.17
  Проектът за договор е достъпен за всеки народен представител в СЕКРЕТНОТО деловодство на народното събрание..Какво му е толкова СЕКРЕТНО ТИКВО и ще стане ли известен на обикновенния Българин ...
 • една офца от стадото
  Отговор
  2 14:30  08.07.17
  ...А защо да е секретен,жалки нещастници??! Или-казано по друг начин-от какви клаузи в него ви е страх,продажници??!...
 • Gost
  Отговор
  3 14:38  08.07.17
  Трябва да спрем руската хибридна война срещу България и Македония за да бъдем заедно в НАТО и ЕС !!!

  Коментиран от #16

 • Тиквата с магнолиите
  Отговор
  4 14:39  08.07.17
  СЕкретен е може би по заповед на Брюксел и вашингтон за да объркат Руснаците макар че те имат хора навсякъде... а нас обикновенните никой не ни бръсне за с...а

 • 5 14:40  08.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 14:43  08.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Све
  Отговор
  7 14:58  08.07.17
  Ако не се засекретяват докладите за КТБ, БТК, БУЛГАРТАБАК, Унищожението на армията и ЕНЕРГЕТИКАТА…… ,, ЕЛИТЪТ,, НИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАН
 • Глава
  Отговор
  8 15:00  08.07.17
  Главата и пак Главата ние пеем само за Главата ............
 • Варна
  Отговор
  9 15:02  08.07.17
  "Борисов отговори"... Всички знаем, че изреченията му са пълноценни на нагонно ниво! - Ако трябва веднага да посоча, еталон за неговият речитатив, то без колебание ще посоча гениалната му мисъл: - " Вие сте прости, аз съм прост и за това се разбираме"! Та като изключим фалшиво вменените му мисли, на приятелят на Олд Шетър Хендь аз лично мисля, че не би трябвало такъв договор да е в секретна секция на Народно Събрание! - Най- малкото защото той трябва да бъде обсъден от парламента, а не от шепа идиоти с професионална квалификация на физкултурник и пожарникар. .
 • Борис
  Отговор
  10 15:16  08.07.17
  По точка 3 от изнесеното от ГЕРБ,защо този проекто договор е в секретното деловодство на народното събрание?И докога разни подобни договори касаещи целия Български народ ще се договарят и потписват под сурдинка?Ако е за благото на народа защо трябва да е тайна?Защо трябва народа да разбира колко е пре..ан винаги в послетствие?
 • маке
  Отговор
  11 15:27  08.07.17
  Вие знаяте ли бе, адиоти шопски за тъз работа що е следвало да направи Иван Михайлов. Директо пуща Владо Черноземски.............
 • onq s kofa
  Отговор
  12 17:50  08.07.17
  Evala bate boiko!
 • Све
  Отговор
  13 18:56  08.07.17
  ТЕЗИ НЕ БЪДАТ ЛИ СВАЛЕНИ ОТ ВЛАСТ , ЩЕ ЗАКОПАТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ АКО НЯКОЙ ОРГАНИЗИРА ДЕМОНСТРАЦИИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СИГУРЕН СЪМ, ХИЛЯДИ ЩЕ ДОЛЕТИМ ОТ ЧУЖБИНА
 • 7777
  Отговор
  14 19:24  08.07.17
  Македония е независима държава от 27 г. и могат да си изберат да говорят и пишат и на патагонски. Както румънците до 19 век са говорили и пишели на български, но след това стават франкофони с латиница.

  Коментиран от #18


 • Мммхммм
  Отговор
  15 19:41  08.07.17
  Слушах парламентарния контрол и въпросите на Христов. За отговор не чух обаче, конкретни отговори, а само препратки и обяснения за отстъпки от предишни правителства (през 1991г. и 1999г.) Тия трябва някой да ги "скине" за поука на следващи управници!
 • Само?!
  Отговор
  16 20:40  08.07.17

  До коментар #3 от "Gost":

  А ше кайш за ЦРУ-то и лубителите на разделена Бугариа?!
 • Ето ви отговора
  Отговор
  17 22:15  08.07.17
  Секретен е заради сърбите. Или искате сърбите от отново да ни разделят, а ? Мислете с тия глави преди да пишете, защо е секретен.
 • Гост
  Отговор
  18 20:27  09.07.17

  До коментар #14 от "7777":

  Не на български ,а на кирилица ,сърбите пишат и на двете.

Напиши коментар:


Публикувай