1 399 5

Данъчни "плъзват" по магазини и ресторанти

НАП очаква по морето да се отчетат поне 50 млн. лв. повече приходи от обичайното

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Започват засилени данъчни проверки в магазините и веригите за хранене, предаде "Нова телевизия". Националната агенция за приходите следи за издаването на касови бележки от търговците.

В края на сезона ще се разбере какъв ефект има строгостта на данъчните върху хазната. Приходната агенция очаква по морето да се отчетат поне 50 млн. лв. повече приходи от обичайното.

Досега са запечатани повече от 1 500 обекта в страната. Според НАП, всеки 10-и нарушава правилата и не издава касова бележка. Дори само един пропуск, който е доказан с проверка на данъчните, може да затвори магазин или заведение до 1 месец.

Според приходната агенция над 90% от заведенията, където се продават питиета, са рискови: крият целия или част от оборота си. Дори само веднъж да не издадат касова бележка, ако данъчните ги хванат, обектът се запечатва, а търговецът плаща и глоба.

Бизнесът е станал изобретателен - за да укрие обороти, се е научил да манипулира софтуер. До края на лятото данъчните планират още над 35 хиляди проверки навсякъде.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • колю
  Отговор
  1 16:45  08.07.17
  И когато свършите там ,на есен вземете влезте в махалите да видите що магазини и имоти има не законни. Водете си полиция да не ядете много бой и не казвайте на кметовете. Ще ви издадат на избирателите си и ще укрият собствените си далавери. Нашия например си е кмет,земеделец с доста земя, в двора камиони на чужда уж фирма , казанджия и сватбите от махалата се правят в двора му с навес ,кухня и въобще ресторант незаконен. Дърва продава зимъска ,ракийка и вино. Тефтер с длъжници дебел и си го чисти за изборите. Опрощава. Добър човек. Сега си е заградил в съседство едно дере ,издигна дига на него и бетонира . Рибарник ще става. А от долу къщи с живущи хора.
 • 1234
  Отговор
  2 18:48  08.07.17
  Защо казвате,че НАП ще проверяват.Да се изпокрият нарушителите ли?Ами вървете пред тях с един мегафон и предупреждавайте.Сега когато премахват знака който предупреждаваше ,че има камери,вие съобщавате,че започват проверки за друго.Какви проверки ще са това.Май НАП трябва вас да одруса с някоя и друга глоба,че да се научите,че ЕФЕКТ ОТ ПРОВЕРКИТЕ ЩЕ ИМА КОГАТО НАРУШИТЕЛИТЕ НЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ЩЕ ИМА ПРОВЕРКИ. ТАКА ВИЕ ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТЕ И ПРЕЧИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА.

  Коментиран от #3

 • Също имаш право
  Отговор
  3 19:47  08.07.17

  До коментар #2 от "1234":

  По първо съм съгласен с Вас. Но идеята на огласяването е, че повече търговци ще чуят и ще "влезнат в час", отколкото ще бъдат проверени и накарани да го направят от проверяващите, т. е. ефектът ще е по-голям.
 • Умозаключител
  Отговор
  4 22:19  08.07.17
  Вадят душите на хората ,не ги оставят дъх да си поемат ! Показните акции са слабост на Едикойси.И силовите методи!Горям кяр за хазната е да запечаташ на някого павилиончето. Това е разбирането Му за икономика.Това умее,това прави. Пъпеш.
 • koug
  Отговор
  5 23:10  08.07.17
  Супер бат Бойко пак отупва брашнения чувал :)

Напиши коментар:


Публикувай