857 3

Вицепрезидентът: Институциите са длъжници на хората с увреждания

Липсва достатъчно хармонизирано законодателство за гарантиране правата на хората с увреждания, категорична е Илияна Йотова

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

„Институциите са длъжници на хората с увреждания“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XI многожанров фестивал за хора с увреждания в гр. Перник под надслов „Изкуството осмисля нашия живот“.

„Дължим на хората с увреждания цялостна промяна на политиката и отношението към тях. Преди повече от 10 години, Общото събрание на Организацията на обединените нации прие Конвенцията за правата на хората с увреждания. Десетилетия наред хората се бореха с това да бъдат равноправни и най-накрая бяха чути“, каза още Илияна Йотова. „През 2012 г. България ратифицира тази конвенция, но за съжаление, тя остана само на хартия. Липсва достатъчно хармонизирано законодателство за гарантиране правата на хората с увреждания“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че обществената дискусия на тази тема не бива да се изчерпва само с инвалидните пенсии и ТЕЛК. „Това са въпроси, които държавата е необходимо така или иначе да реши. Трябва усилията да бъдат насочени и към това как хората с увреждания да бъдат приобщени, как да развиват творчеството и таланта си, как да бъдат равноправни членове на обществото“, заяви още вицепрезидентът.

След официалното откриване, Илияна Йотова посети „Алеята на занаятите“, където са изложени произведения на изкуството, изготвени от участниците във фестивала.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тях червеното знаме роди ги
  Отговор
  1 19:21  08.07.17
  Моля,не показвайте повече това мазно-червено недоразумение на природата.
 • Фриман
  Отговор
  2 08:27  09.07.17
  Когато ще седнеш в количката ще погледна как ще запееш, когато няма да можеш да слезнеш долу до входа, а ако ти се получи това, то няма да излезнеш на расходка сам сто процента, защото пътеки не са преспособени за разходки, и даже ако има пандусию то теса с 90 градуса наклон. Тази госпожа се грижи за вас хора, защото всички забравиха инвалиди и никой не се занимава с тях, не ги обработват и обучават как да се справят с изменеия си живот и да се интегрират в обществото отново, правят го сами само силни хора, но всики сме силни и понякога ни трябва подкрепа. Започвайки оттам се разбира истински интерес към народа, защото те са част от народа, която моли за помощ и не я получава, в това сме всички еднакви и ако ще управят работа с инвалиди, може би и на здрави хора ще им се живее по-лесно!
 • Фриман
  Отговор
  3 08:40  09.07.17
  Освен пернишки фестивал има и фестивал в Несебър, наричащ се "Несебър без граници". Имах удоволствие да гледам международни участници на този фестивал, както и българи и забелязох, че тази платформа е уникална за хората с увреждания, тъй като разговаряйки с организатори разбрах, че хората си намират един друг и стават семейства. Други се запознават с култура на други страни и народи, показвайки своята и правейки реклама на Бг. Като цяло, радвам се на такива мероприятия, правят те мислящ човек, когато гледаш човека с проблеми в здравето и той е активен и живее, разбираш, че това се струва! За съжаление бъдещи мероприятия са под въпрос, тъй като има проблем с финансирането, така че ако има някой, който може да подкрепи идеята финансово, имате възможност да внесете своя вклад на развитието на наши хора.

Напиши коментар:


Публикувай