3 773 7

Северният плаж в Слънчев бряг взема "Син флаг"

За по-малко от два месеца ивицата покри световните стандарти

Константин Карагьозов

Северният плаж в Слънчев бряг влезе в битката за Син флаг. Фирмата-наемател е подала документи и официално кандидатства за най-високия екологичен приз. Ивицата вече е изрядна и отговаря на всички международни критерии за чистота. За по-малко от два месеца новият наемател успя да покрие световните стандарти за "Син флаг".

Първата комисия от Международната организация приключи инспекцията в края на миналия месец, а през идващата седмица се очаква да бъде направена и втората проверка, която е окончателна. Комисиите проверяват стриктно по 32 критерия, най-важни сред които са чистотата на морската вода, пясъка, безопасността на туристите и екологичния мениджмънт. Дали ивицата ще получи международния "Син флаг" ще стане ясно в началото на следващата година. Амбицията е Северният плаж в курорта да се превърне в пясъчната перла на българското черноморие.

"Положихме огромни усилия и продължаваме да работим, за да приведем плажа в изряден вид и да отговаря на законовите изисквания. Всички знаем, че това беше най-проблемният плаж, но за краткото време, с което разполагахме успяхме да решим почти изцяло проблемите. Единствената неизрядност в момента е свързана с това, че по пясъка има повече обекти от допустимото, за което не ни достигна времето. От 5-и май, когато приехме ивицата до 15-и май, когато влезе в сила забраната за строителство, успяхме да премахнем близо 1 500 кв.м. незаконно построени обекти. След края на туристическия сезон ще бъдат съборени и останалите заведения, които са извън одобрената схема", заявиха от стопанисващата фирма.

Вече е готов проектът с новата визия и инфраструктура за следващия сезон. Ще бъдат изградени допълнителни подстъпи за хора с увреждания и санитарни възли за туристите със специални потребности.

Отличието "Син флаг", за което се бори пясъчната ивица, ще я нареди в топ класацията на най-добре уредените морски плажове в световен план. Сертифицирането по програмата "Син флаг" дава шанс всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да премерят сили помежду си.

"Убедени сме, че ще се справим и ще получим високия екологичен приз, а най-проблемният плаж ще бъде сочен като образец", коментираха от ръководството на стопанисващата фирма.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БББ
  Отговор
  1 14:56  09.07.17
  Трябва да си върнем плажа на Слънчев Бряг, едно време той беше 100-тина метра широк до алеята, тоест всички хотели на ДС-тата преди алеята да бъдат разрушени и да възстановят плажната ивица както беше

  Коментиран от #4

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 14:58  09.07.17
  Намаляват тъпаците, които дават по 20 кинта за чадър и шезлонг на л@йноморието ни.

  Коментиран от #3

 • Ulavia
  Отговор
  3 15:06  09.07.17

  До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

  15 чадър 15 шезлонг = 30. Плажа е чист ама залива там си го знаем. Водата е същата като предни години, е няма големи неща да плуват може би ги разбиват на ситно.
 • Гост
  Отговор
  4 16:49  09.07.17

  До коментар #1 от "БББ":

  Няма страшно скоро природата ще си възвърне заграбеното.
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  5 17:00  09.07.17
  Не ходете там и не даваите парите си на комунистическите крадци мутри тарикати и разни величия от държавна сигурност свят широк ходете в турция там е друга вселена курортите им
 • 6 03:10  10.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хайко
  Отговор
  7 11:20  12.07.17
  От 5 години не съм ходил по българското л..номорие. Години наред ходих там и последните 5-6 години от 2006 до 2012 година се връщах по.р@н. 10лв/ден за шезлонг - мерси съм. 8-12лв/ден паркинг - мерси съм... Ш....ните дърти комунета заграбиха цялото черноморие (както навремето заграбиха цяла държава с помощта на червената армия).

Напиши коментар:


Публикувай