1 107 6

В Септември "скочиха" срещу кмета

Причината - скандална такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна

Константин Карагьозов

Днес, 9 юли 2017 г., жители на община Септември се събират в с. Варвара край пътя Пазарджик - Велинград, а преди това ще има протест на закрито, за да изразят публично недоволството си срещу кмета Марин Рачев, съобщават инициаторите на протеста в писмо до медиите.

На обществено събрание, проведено вчера в село Варвара, в което участваха над 120 души, бе учреден Инициативен комитет „Да спасим Община Септември”. Общественият комитет настоява Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“ да проверят всички обществени поръчки, проведени от Община Септември, както и за премахване на двойните стандарти за финансиране на отделните населени места в рамките на общината.

Недоволните искат още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока от цялата страна.

Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър. Според тях това ще доведе до драстичен скок в цената на туристическите услуги, което ще ги направи неконкурентни с други региони в страната, където водопреносът е в пъти по-евтин.

От туризма в района се издържат много семейства, които работят в различни туристически обекти. Високата такса за водопренос ще спре достъпа и на местните жители до обществените бани, тъй като по предварителни изчисления цената на билета ще бъде около 20 лв., което е непосилно за тях.

На 3 юли т.г. над 50 човека протестираха пред сградата на Община Септември с искане кметът да им обясни защо се опитва да им отнеме прехраната. Марин Рачев обаче отказа да се срещне с тях с обяснението, че е в обедна почивка.

Инициативният комитет „Да спасим Община Септември” настоява също и за повече прозрачност в работата на общинската администрация и своевременно информиране на обществеността за решенията на Общинския съвет.

През миналата седмица протестната инициатива подкрепи и известният български кинорежисьор Теди Москов, който се срещна с част от недоволните жители.

Инициативният комитет разполага с факти и документи за още нередности в работата на Община Септември, които ще предостави на медиите и обществеността, зъвършва писмото на инициаторите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 15:20  09.07.17
  - А случайно този да е кмет на ГЕРБ?

  Коментиран от #2, #6

 • ьъъъ
  Отговор
  2 15:52  09.07.17

  До коментар #1 от "Варна":

  Ти как мислиш. Отделно преди да стане кмет, имаше редица сигнали срещу него.

  Коментиран от #3

 • Варна
  Отговор
  3 16:01  09.07.17

  До коментар #2 от "ьъъъ":

  Той, моят въпрос беше риторичен! :-)) - Той и кмета на Варна, който също е от ГЕРБ не е цвете за мирисане. Тук кражбите са по- големи, а въпросният не спира " да дърпа магистрали" в кабинетът си. Портних е наркоман от преди да стане кмет и Винету знае това, но му е изгоден при кражбите.

  Коментиран от #5

 • 4 03:09  10.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Antimediator
  Отговор
  5 03:42  10.07.17

  До коментар #3 от "Варна":

  ьъъъ и Варна едно и също животно ли си ?! Кметовете на БСП и ДПС да не би да са по-добри ?!
 • Отговор
  6 00:30  12.07.17

  До коментар #1 от "Варна":

  Кмет на ГЕРБ и клиент на прокуратурата http://nbox.bg/izbori/item/10891-klient-na-prokuraturata-kandidat-na-gerb-v-septemvri.html

Напиши коментар:


Публикувай