Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са използвани от българските предприятия при производството на сирене и кашкавал през 2016 г. Това става ясно от окончателните данни от изследване, което е направено от Министерството на земеделието, цитирано от БНР.
За миналата година в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7% процента се поделят от овче, козе и биволско мляко. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Най-сериозен ръст се отчита по отношение на овчето сирене и кашкавала от овче мляко. Производството е скочило с 60% за година.
Тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати продължава, въпреки че има увеличение на произведеното сурово мляко. През 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни-членки на ЕС.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 бдс
17:41 09.07.2017
2 българските мандри
В Бг сиренето няма добавки - всяка една НЕКОРУМПИРАНА КОМИСИЯ ще ви го каже, а ако напавите собствено изследване на продукта в лаборатория и решите да го разгласите в медиа, ще видите, че е било изолиран случай, поради технически дефект или по вина на някой от персонала, може и да е било на "ПРОМОЦИЯ" и затова цената да е била и по-ниска... Тва е положението!
17:43 09.07.2017
3 гост
18:47 09.07.2017
4 Т.о.ш.и.б.и.я.н
19:29 09.07.2017
5 Кака Гинка
20:46 09.07.2017
6 госта
4 000 тона сухо мляко
5 600 тона млечен концентрат
544 000 тона мляко за преработка
сухото мляко и млечния концентрат са около 1,9% от общото количество за преработка
Това много ли е?
или бъркам?
22:10 09.07.2017
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 гост
Но например ако козата ви е яла определена трева, това пак ще се отрази на качестовото, или пък ще ви мирише, и най-вече няма да ви се занимава, защото е много трудоемко спрямо пазаруването от магазин.
11:58 10.07.2017