1 919 8

4 000 тона сухо мляко в сиренето и кашкавала

в българските мандри са влезли близо 40 милиона литра сурово мляко от страни-членки на ЕС за 2016 година

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са използвани от българските предприятия при производството на сирене и кашкавал през 2016 г. Това става ясно от окончателните данни от изследване, което е направено от Министерството на земеделието, цитирано от БНР.

За миналата година в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7% процента се поделят от овче, козе и биволско мляко. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст се отчита по отношение на овчето сирене и кашкавала от овче мляко. Производството е скочило с 60% за година.

Тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати продължава, въпреки че има увеличение на произведеното сурово мляко. През 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни-членки на ЕС.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бдс
  Отговор
  1 17:41  09.07.17
  А колко тона пластмаса в кашкавала ?
 • българските мандри
  Отговор
  2 17:43  09.07.17
  То тва е за лично ползване, не се слага в млечните продукти! Работниците си го ползват за кафето по време на почивките... В Бг сиренето няма добавки - всяка една НЕКОРУМПИРАНА КОМИСИЯ ще ви го каже, а ако напавите собствено изследване на продукта в лаборатория и решите да го разгласите в медиа, ще видите, че е било изолиран случай, поради технически дефект или по вина на някой от персонала, може и да е било на "ПРОМОЦИЯ" и затова цената да е била и по-ниска... Тва е положението!
 • гост
  Отговор
  3 18:47  09.07.17
  Престъпниците ликвидираха българското селско стопанство ,няма крави, няма мляко . Абсолютно всички мандри слагат сухо мляко и всякакви химии в млечните продукти . Ядем химия и отрова . Смърт на партийната мафия .
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  4 19:29  09.07.17
  Добре е нали искахте разнообразие на продуктите в рафтовете че ви били скучни и еднообразни продуктите по живково е на ви ся с сухо мляко с палмово масло с пласмаса и различни шарени опаковки и колкото е с повече отрови толкова по качествено щото е по скъпо и шарено......асиренето маслото млякото си е само 1 вид когато е натурално...ама па ви излъгаха западняците хахаха

 • Кака Гинка
  Отговор
  5 20:46  09.07.17
  Склонността към фалшификации си я имаме отдавна,но и "качествената" западна стока която сме задължени да внасяме е с друго качество - не такова,каквото ядат немците или франСЪзите.Отвсякъде сме прекарани,но кой ли ни е виновен...
 • госта
  Отговор
  6 22:10  09.07.17
  за да добием представа за количествата можем да изравним килограм и литър като приблизително равни и имаме за преработка 4 000 тона сухо мляко 5 600 тона млечен концентрат 544 000 тона мляко за преработка сухото мляко и млечния концентрат са около 1,9% от общото количество за преработка Това много ли е? или бъркам?
 • 7 03:04  10.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  8 11:58  10.07.17
  Има си продукти, които се обозначават по разлиен начин от сирене, кашкавал или др. Какъв е проблема да се добавят различни суровини стига да са спазени санитарните норми? Да не мислите, че в немсктие сирена няма растителни мазнини, напротив. Като искате истинско сирене: отивате на село, гледате си коза, доите я и с млякото си правите истинско сирене или кисело мляко. Инак няма как да сте сигурни какво точно има в продуктите от магазина. Но например ако козата ви е яла определена трева, това пак ще се отрази на качестовото, или пък ще ви мирише, и най-вече няма да ви се занимава, защото е много трудоемко спрямо пазаруването от магазин.

Напиши коментар:


Публикувай