2 046 5

Село в Кърджалийско привлича все повече туристи

Тракийските светилища и причудливите скални форми край Женда все по-популярни

Снимки: Исмет Исмаил
Снимки: Исмет Исмаил
Константин Карагьозов

През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийските светилища в чернооченско, разказват местните жители.

Една от тях се намира в местността „Асар кая“ край село Женда, Кърджалийско. Историческият комплекс е разположен на около 1,6 километра метра южно от чернооченските села Женда и Соколите.

Вече повече от 5 000 години мястото е считано за свещено. На самия връх стои висока скална тераса, изградена от струпани камъни. Именно там се намират останки от крепост и тракийско светилище.

Укреплението е било естествено защитено с отвесни скали, а в най-уязвимата му част (югозападната) е била изградена каменна стена с дебелина от 1,5 м, част от която е запазена и до днес. От останалите три страни на върха се спускат напълно отвесни и непристъпни скали. По тях се виждат трапецовидни култови ниши, изсечени от древните траки преди хиляди години. Вътре се виждат издълбани в скалите олтари, кръгове с диаметър 3,5 м. и други интересни съоръжения, много от които са скрити под земята.

На стотина метра под върха „Асар кая“ се намира скален феномен - голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка. Гъбата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“. Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми, наподобяващи хора, животни и птици.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Малката булка в Кичук Париж
  Отговор
  1 00:02  17.07.17
  "асар кая" „Биюк кая“ - Това България ли е ? Изгубихме България !
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 00:36  17.07.17
  500 години турско робство са оставили отпечатък и върху наименования на различни месности, нормално е, както и имаме останали турцизми в езика - балък, баир, будала и т.н.
 • БЪЛГАРИН
  Отговор
  3 03:13  17.07.17
  И аз до скоро си мислех, че използваме много турски думи.. Истината е, че много от думите, които сега си мислим, че са турски, всъщност са си БЪЛГАРСКИ... И се замислете - няма как за 500 години да се промени нещо, което е съществувало хилядолетия....
 • onq s konq
  Отговор
  4 07:36  17.07.17
  То и в моито село има камънак колко щеш та кво толко е по различен тоя?

  Коментиран от #5

 • тоя с пушката
  Отговор
  5 07:42  17.07.17

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Да де - то и на твоята кола има емблема BMW ама беемве ли е ?

Напиши коментар:


Публикувай