967 4

Радев: Колкото повече ни следят и слушат, толкова по-добре

Министърът на вътрешните работи очаква новият софтуер на МВР да допринесе за повече сигурност

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази очакването МВР да противодейства по-добре срещу тероризма с новопридобития софтуер за работа с електронни устройства. Той говори по темата пред български журналисти в Европейския парламент в Брюксел.

Цитиран от "Дарик", министърът коментира, че противоречивите медийни информации за софтуера за разкодиране на електронни устройства от МВР са заради това, че доверието в институциите не е на необходимото ниво. Никой нямаше да се съмнява в БОП - там, където е този софтуер, ако имаше по-голямо доверие, и за това сме виновни всички по веригата. По-добре е повече софтуер да купим, ако имаме средства, и да се наблюдава всичко. Някой, ако има опасения от това, да знае, че това е цената за сигурността, заяви Радев.

"Колкото повече ни следят, слушат - законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите - тези, които ни мислят лошото. Може би някакви радикални елементи или бъдещи терористи. Надявам се и вярвам, че използването на този софтуер ще бъде по закон. Всички би трябвало така да гледат на него, а не да се притесняват, че се използва за други нужди. Било е в миналото, надявам се в бъдеще да не се случва. По-добре да сме по-сигурни, дори някъде да минем границата - да го използваме не както трябва. По-добре това, отколкото да пропуснем някакви терористи", поясни министърът.

адев отбеляза, че отпуснатите от ЕК на България допълнителни 1.2 милиона евро по въпросите с бежанците са част от одобрените 160 милиона евро за нашата страна. България сама вече даде 100 милиона евро за построяването на цялата ограда (по границата с Турция). Направили сме тази инвестиция и чакаме солидарност, посочи той.

Министърът допълни, че ЕК е удължила с 12 месеца срока за усвояването на цялата сума. По неговите думи МВР се опитва да направи така, че усвояването да бъде бързо и да не се наложи ново искане за удължаване на срока. Тези пари са за настройване на инженерното съоръжение, искаме да добавим допълнителни камери, датчици - голяма част от тези пари ще отидат за това, уточни министърът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Роман дизел
  Отговор
  1 20:17  10.07.17
  Който яде боб него няма да го слушат че софтуера че се бъгяса.
 • Кики
  Отговор
  2 21:37  10.07.17
  Лустрация незабавно!!!
 • Прост
  Отговор
  3 00:57  11.07.17
  Мноооо прост брат????
 • Пепо
  Отговор
  4 15:55  13.07.17
  Колко много миризливи ботуши. И този май е с политически профил военен. И много мирише. Бърборко. Най напред се мисли , а после се говори, а при него май е обратно. Пет години да не им осигуряват на служителите средства за облекло и те да работят, а този галфон не разбира защо протестира. Малий

Напиши коментар:


Публикувай