598 2

Коя е последната църква, в която е служил Патриарх Евтимий?

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ
Мартин Христов

Археологически разкопки край с. Добромирци разкриват последния Божи храм, в който се предполага, че е служил Патриарх Евтимий.

Разкопките са водени от проф. Николай Овчаров, чието проучване започва с хипотезата, че след падането на Търново, в този район е бил заточен духовникът.

По време на тях археолозите са натъкват на уникална средновековна църква. Конструкцията ѝ датира от IX – X в. През XIII в. пък върху нея е изграден друг храм.

Църквата има дължина 11 м и много добре запазени стени. От съхранените зидовете се вижда характерният за преди седем столетия градеж с дървени греди, подравнени с тухлени парчета и хоросан, съобщи БТВ.

По време на разкопките археолозите откриват и три гробници – на две деца и възрастен, както и златни и сребърни монети от XII и XIV в.

„Тези монети ще бъдат дадени на нашия най-добър номизмат проф. Константин Дочев. Той ще ни покаже от кое монетосечене са и съвпада ли това нещо с времето на Патриарх Евтимий”, разказва проф. Овчаров.

Разкопките са финансирани с дарение на бизнесмени от Златоград, които смятат да изградят нова църква на мястото.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 07:57  17.07.17
  нОмизмат...
 • Тодоров
  Отговор
  2 08:31  17.07.17
  Където прочета за разкопки, и все проф. Овчаров ръководител. На много места едновременно копае - как така става. Няма ли и други професори и научни степени в нашата археология.

Напиши коментар:


Публикувай