6 707 14

Марешки иска отмяна на 1000-левовия лимит

Венцислав Михайлов

ВОЛЯ поиска отмяна на 1000-левовия лимит за разплащания в брой, който беше въведен само преди няколко седмици от управляващите партии. Както е известно, ГЕРБ и Обединени патриоти прокараха предложението на МС след 2019 година да не може да се плаща за нищо в брой повече от 1000 лв. Към момента таванът е 10 пъти повече, но от първи август ще стане 5 000 лв. От 2018 година той трябва да падне на 3 000, а от 2019 - на 1000 лв.

Депутатът от ВОЛЯ Дора Христова първа повдигна глас срещу нововъведенията, още преди да бъдат приети промените в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. При гостуването си в "Блумбърг ТВ", тя коментира, че промяната няма да доведе до свиване на сивата икономика, а, напротив - ще се отрази зле на обикновените потребители, както и на малкия и среден бизнес.

Именно Христова е инициатор на нови - контра-промени, които ВОЛЯ внася днес в Народно събрание в Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В промените се иска отпадане на ограничението за разплащане в брой и връщане на статута, какъвто е и в момента - 10 000 лв. От ВОЛЯ искат още да отпадне и вменената отговорност на пълномощниците на управителите на фирмите, когато става въпрос за цялостната дейност.

"Предложеното изменение на параграф 60 на ДОПК (респективно на чл. 3 от Закона за ограничаване на плащанията в брой) е въведено при пълна липса на мотиви и обоснованост, с единствения аргумент "мярка за ограничаване на сивата икономика", без да е обосновано по какъв начин тази промяна ще предизвика положителен ефект. Не е разгледана ефективността и отражението върху сивата икономика на предходното намаление - от 15 на 10 000 лв., нито е аргументирано с икономически данни по какъв начин ще се отрази такъв тип значителна промяна върху държавната стабилност и обществените отношения в цялост", коментира Христова.

По отношение на отговорността за дейността на фирмите, която се вменява на пълномощниците с чл. 19, ал. 1 и 2, депутатката от ВОЛЯ уточни, че съществуват много неясноти, които могат да предизвикат хаос при прилагането на закона. "Липсват ясни критерии, чрез които да се определи, кога от съдържанието на едно пълномощно може да се направи извод, че упълномощеното лице има право да управлява цялостната дейност на търговеца. Не е ясно от кога и по какъв начин ще се прави тази преценка. Казано с прости думи - счетоводителят и адвокатът на дружеството могат да се окажат отговорни, докато примерно пълномощник на колективен орган на управление на едно АД - не. С внасяните от нас промени ще се даде възможност по-прецизно да бъдат определени отговорните лица", обясни Христова.

Законопроектът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е седмият, който ВОЛЯ внася от началото на работата си в това Народно събрание. Сред вече внесените са промените в Конституцията за депутатските имунитети, в АПК - за намаляване на безчинствата от частните-съдебни изпълнители върху хората, в Закона за движение по пътищата - за въвеждане на плащане в брой на глобите и облекчаване на административната тежест върху гражданите, и други.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Монго
  Отговор
  1 13:28  11.07.17
  Да направят купуването на баничка по банков път!

  Коментиран от #12

 • Варна
  Отговор
  2 13:37  11.07.17
  Целта на подобно изменение само и единствено проява на лобистки интерес за любимите ни банки. Ще Ви дам един прост пример! - Аз съм корабен снабдител. При мен идва заявка за доставка на консумативи, части и храна... Сумата е около 5 000 евро или повече. Корабът пристига днес и утре си тръгва след като разтовари. Понеже ситуацията с фрахта е лоша и корабособствениците няма навика да плащат в кратък срок или въобще в повечето случаи се налага плащане на място при доставката! Ако се приеме тази простотия това означава, че аз трябва да откажа доставката или да поема риска да не ми платят! - Е няма да стане! Тогава ще затворя фирмата и ще оставя малоумните шопи да си събират данъците от някой друг. Вместо да си изпълняват задълженията Данъчни, икономическа полиция, специализираната прокуратура и съд, Данс и Сметна Палата те се занимават с лобиране за тъпите банки. Като ще е така да затваряме изброените институции защото от тях полза абсолютно никаква!

  Коментиран от #3, #4

 • Емил
  Отговор
  3 13:47  11.07.17

  До коментар #2 от "Варна":

  Не бери грижа! Ще ти платят десет пъти по хиляда лева брез 30 сек. Ще загубиш само пет минути и 20 ст. за хартия, за да издадеш десет фактури вместо една. Идеята не е нова - още 90-те заобикаляхме подобни простотии!
 • АБЕ НЕ
  Отговор
  4 14:53  11.07.17

  До коментар #2 от "Варна":

  Споко, това няма да се случи. То 1000 лв до 2 години ще имат стойността на 500лв...пълна идиотия...

 • Иво
  Отговор
  5 15:28  11.07.17
  Питам аз - влизаш в магазин за техника - 1 телевизор 1100 лв. Какво правим? Тичаме до банката ли?Освен това всяка транзакция се плаща... Нямам думи, просто карат хората зорлем да мислят схеми да заобикалят малоумните закони!
 • Дионтей
  Отговор
  6 16:11  11.07.17
  Целта е да се събират банкови такси, защото банките свалиха лихвите по кредитите и нямат приходи, както преди. Нищо друго няма поставено като цел. Това все едно в Европа за 500евро да ходиш до банка задължително. Пълен смях!

  Коментиран от #7

 • Различен
  Отговор
  7 17:48  11.07.17

  До коментар #6 от "Дионтей":

  Банките нямат приходи???? Нещо си се объркал! За миналата година печалбата им е милиард и двеста и шейсет милиона! ПЕЧАЛБАТА!!!!!!!!!!!!!! И то след плащането на заплати от порядъка на 30-40 хиляди до над 200 хиляди на месец, като на оня пиклив арменец! И това от работещи в тази сфера около 10 хиляди души максимум, за 50 пикливи банки, които отдавна трябваше да са под 20! Всичко е лоби и протекционизъм и издевателство над обикновения гражданин! За сравнение давам шивашката промишленост в която заетите са над 120 хиляди души и оборота годишният им е под тези 1, 2 милиарда! Говорим за оборот, а не за печалба! Всичко е узаконен рекет и корупция!!!!!!!!!!
 • Ники
  Отговор
  8 17:48  11.07.17
  Ами как сте взели тези 1000+ без такси? От къде са дошли - на ръка нали? И защо за 1100 лева ще ходите до банка - има ПОС терминали. Там няма такса - поне не към крайния потребител. От друга страна с ръка на сърцето: колко коли на Горубляне се продават на ръка и получавате документ за цялата сума? Неплатените данъци от страна на някой търговци кого ощетяват - държавата или в крайна сметка нас.

  Коментиран от #9

 • Различен
  Отговор
  9 18:50  11.07.17

  До коментар #8 от "Ники":

  През пос терминал??? ЗАЩО??? Ако за тебе няма такси, то за мен има и те са различни, за различните карти. От 0,5% до 2,5% процента, за чуждестранни. Или за всеки превод аз ще губя по 5-25 лева, за да може банките да пълнят гуши! Аз тези пари, да не ги намирам на пътя, или трябва да правя услуги и благотворителност??
 • 10 00:31  12.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Kim Bu
  Отговор
  11 01:58  12.07.17
  Новите стари управляващи май трябва да си ходят вече, много се задържаха ..! Този път е редно да ги замерят с камъни не с домати. Хех, може да стигнем до там че да разменяме сливи за смет, знае ли човек ? За повечето хора, удоволствието от шума на парите е незаменим, за мен също !
 • незнайко
  Отговор
  12 00:10  13.07.17

  До коментар #1 от "Монго":

  И това ще направят, като премахнат ПАРИТЕ, като разплащателно средство. Не е далеч това време.
 • Uflaf
  Отговор
  13 18:40  13.07.17
  Тези в парларето-мента твърдо са решили да ни върнат в разменната система докато се придвижваме с животинска тяга. Ех,какъв екологичен живот- спираш си каручката до друга и си менкаш яйца за пъпеш или диня. На връщане си я натовариш с дръвца клончета да си палиш печката и хайде от 21 век в 16-ти. Въобще се очертава Разкош от Мизерия.
 • PlimP
  Отговор
  14 19:39  13.07.17
  12, ти опредлено гледаш много телеевизия, като идеш в село Бай Кольово и като няма постерминал, кво, гащи ли ще сваляш, че да се разплатиш

Напиши коментар:


Публикувай