Last news in Fakti

12 Юли, 2017 12:07 2 986 8

БСП иска оставката на вътрешния министър

  • бсп-
  • полицейщина-
  • кат-
  • мвр-
  • министър-
  • оставка

Опозицията в парламента призова премиера Бойко Борисов да не допусне срив в системата на вътрешното ведомство

БСП иска оставката на вътрешния министър - 1
Снимка: БТА

БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск.

Това каза народният предтавител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков по време на брифинг в Народното събрание. Той направи изявление от името на БСП заедно с колегите си от Вътрешна комисия.

Няколко са причините, заради които от БСП искат оставката на Радев. Първата е започналите проверки на "Пътна полиция", при които ще се проверяват и пътници. Според социалистите "това е полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират в системата". Другата причина е "неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в МВР", както и "други негови действия и управленски решения".

„В момента призоваваме министър-председателя преди да има срив във системата и преди да има достатъчно силен обществен натиск, да изиска оставката. Вероятно ще имаме последващи действия“, каза депутатът от БСП.

Според него, ако не се решат проблемите, опозицията в лицето на БСП ще отстои работеща система за сигурност и кадрово обезпечаване на тази система.

„Министърът на вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията“, посочи Красимир Янков.

По думите му отстраняването му от този пост вече не е нужно само да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания от него пост.

„Проверките на „Пътна полиция" няма да са само на водачите на МПС, а ще бъдат проверявани всички пътници в автомобилите. Това няма как да се прикрие за оптимизиране на работата на контролните органи за връчване на неполучени фишове“, заяви Янков.

Той определи това като е полицейщина.

„Полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират от системата. От изказването на министър Радев научаваме, че колкото повече ни следят, слушат законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите, тези които „ни мислят лошото““, коментира Янков.

Според него представите на министъра за ред и законност не кореспондират с конкретни законови правомощия.

„Не за първи път ГЕРБ се опитва чрез свои кадри или с безумни импровизации на законотворчество да придобие инструмент за натиск върху граждани и юридически лица“, поясни Красимир Янков.

Съвсем нормално е за БСП винаги да искат оставка, коментира по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Той смята аргументите за несъстоятелни, а темата за неоснователна. Цветанов припомни и времето, когато и той в качеството си на министър на вътрешните работи бе обвиняван в неправомерно подслушване.

Сигналът за това отново бе внесен от БСП, припомни Цветанов. Той смята, че обществото е дало оценката си за тези действия на предсрочните парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евродупетат

    17 4 Отговор
    Гледах интервю с Радев и му зададоха въпроса "Как ще прави реформи в МВР, като никога не е работил в МВР"!?
    Радев си е военен и си няма хал хабер от полицията и нейните проблеми, дори и той се съгласи, че се е изненадал от това назначение.
    Поредното некомпетентно и неадекватно решение за назначение на човек, който няма никакъв опит в сферата, в която ще работи, а какво остава пък да тръгне да прави реформи.
    Целият управленски "елит" е за уволнение, няма един, който да става за нещо.
  • 2 Аз мисля

    5 12 Отговор
    Този път не съм съгласен с опозицията.

    Това, че не е от системата не е лошо. Но дали е далновиден мениджър, скоро ще стане ясно.
    Трябва да се направи дълбочинен анализ на цялата система. Има добри специалисти, които ще го направят и ще дадат препоръки на база резултатите.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 евродупетат

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аз мисля":

    Тука не става на въпрос за опозиция, а за елементрани правила при подбор на персонала, но в България компетентността и ценза не е от значение, тия неща не трябва да се политизират, трябва да се гледа обективно, а обективно погледнато един човек, който не познава една система, няма как да я поправи, това е елементарна логика. Подобно назначение показва, че липсват всякаква воля и намерения за промяна в статуковото и не се цели решаване на проблема, а по скоро неговото замазване. Говорим за професионализъм, основен критерий за качеството на изпълнението.
  • 4 Минко

    8 0 Отговор
    Лустрация, тестове за надеждност и лоялност и реформи. Може и в друга последователност.
  • 5 onq s konq

    6 10 Отговор
    "Столетницата" има столетен полит. опит и отлично знае,че правителството е като чорап-тръгне ли да се разплита,няма спиране.Естествено че след министърът на МВР ще бъде поискана оставка на следващия по ред и така,докато генерала остане без армия.След което пък ЩЕ МУ БЪДЕ ПОИСКАНА И ВЛАСТТА!Естествено че проверката на всички в колата е "полицейщина",но това не касае обикновения гражданин,а "КОНТИНГЕНТА"-не може дадено МПС да бъде управлявано от крим. проявен,а останалите 4 МУТРИ да са "вода ненапита"!Или пък да управлява мургав,а още 5-6-7 "пътника" да се возят и всеки с нож...за да си реже хляба.Не е зле обаче БСП да обясни официално на бълг. народ КАК СЕ БОРИ ПРЕСТЪПНОСТ С ДЕМОКРАЦИЯ и има ли почва тая "наука" у нас:)

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз мисля":

    И като не е от системата, как ще определи кои са добрите специалисти?
    Сам си противоречиш. А полицията не е фабрика, за да и трябва добър мениджър, а и трябва професионалист, за да е гарант за сигурност!
  • 7 беден европеец

    0 1 Отговор
    па аз им искам на всички 240бр им искам оставката и ще има подаря по едно дебело въже и по един бордюр ..... ПОДАРЪК ОТ НАРОДА ..........
  • 8 Истината9762

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Браво Конь!Това което си написал е самата истина,само това е начина да се ,,ремонтира"престъпността в България.Комунистите са против да има ред в държавата,доказаха го много пъти,затова и не искат министъра да си гледа добре работата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове