1 205 3

ГЕРБ вдига кеша от 1000 лв. на 5000 лв.

Венцислав Михайлов

ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде 5000 лева и той да влезе в сила от 1 януари 2018 г., съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и те ще бъдат обсъдени в четвъртък в бюджетната комисия.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова отбеляза, че трябва да продължат стъпките за ограничаване на сивата икономика, защото резултатите са налице. Ограничението за кешовите плащания беше първо 15 000 лева, след това се намали на 10 000, мисля, че едно плавно намаляване до 5000 лева е правилната стъпка, коментира Менда Стоянова.

С измененията, внесени от Министерския съвет, се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащания в брой в страната да бъде поетапно намален от 10 000 лв. до 1000 лв. за срок от две години, като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Менда Стоянова обясни, че са имали много срещи с предприемачи и с граждани и са поискали и анализ. В крайна сметка решихме, че 5000 лева е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи тя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 16:10  12.07.17
  Всичко отново се повтаря до безкрай. Първо наплашиме народа с поредната простотия , после правим отстъпки и пак става на нашето. И аз мога така примерно вдигам възраста за пенсия на 100 години ,и после я свалям на 75 всички са доволни.
 • незнайко
  Отговор
  2 00:13  13.07.17
  Защо не се занимават с нещо по СЕРИОЗНО !!! Това винаги могат да го направят.
 • Измента 100янова
  Отговор
  3 15:38  13.07.17
  Затруднявайки с плащането в брой бизнесът, намиращ се в светлата част на икономиката ще започне да плаща на черно над определения праг, а за този дето си плаща на черно няма да има промяна. Регулациите или рестрикциите, както искате ги наречте, приложени неправилно по-скоро влошават ситуацията.

Напиши коментар:


Публикувай