711 5

Борисов обсъди балканската инфраструктура с европейския елит

Министър-председателят на България присъства на четвъртата среща на върха в Триест

Константин Карагьозов

Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест.

Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата.

Премиерът Борисов беше сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилоне като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство.

В изказването си пред лидерите Борисов постави акцент върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента. По думите му, това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им.

Според Борисов Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най- голяма степен по оста Север-Юг. Той отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие. „Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите“, подчерта Бойко Борисов.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 09:05  13.07.17
  Кой ще я ползва тази инфраструктура ,не останаха хора в БГ

  Коментиран от #2

 • Дедо Грую
  Отговор
  2 09:10  13.07.17

  До коментар #1 от "Гостенин":

  Не се притеснявай. Ще дойдат правилните хара, а останалите българи ще са обслужващ персонал.
 • onq s konq
  Отговор
  3 09:29  13.07.17
  Беше заявено от специалисти,че правилната бройка население на БГ е 4 млн и мисля че това е правилната бройка предвид природни ресурси,инфраструктора и раб.места.
 • АОНСУ
  Отговор
  4 09:30  13.07.17
  Ужаст. Затруднявам се вече какви опорки да пиша, че да кажа на бялото черно.
 • Адмирации за България
  Отговор
  5 11:53  13.07.17
  България дава пример на държавите от Западните Балкани по политическо благородство. На дългогодишните напъни на някои от тях да ни проеокирст и саботират, България отговаря с жеста да постави като акцент на своето председателство тяхното ускорено интегриране в ЕС ! Браво !

Напиши коментар:


Публикувай