559 0

Морбили плъзна и сред делфините

Това е е една от причините за високата смъртност на бозайниците в Черно море

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

За да бъдат установени причините за увеличената смъртност на делфините, изхвърлени на морския бряг, Министерството на околната среда и водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организира аутопсията им, предаде "Канал 3".

От МОСВ припомнят, че по тяхна покана за целта беше ангажиран италиански учен от университета в Падуа. В резултат от взетите проби и последващи лабораторни анализи в Италия стана ясно, че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване – морбили. Седем сигнала за мъртви делфини са били подадени през юни на Зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, като 5 от обажданията са се оказали основателни.

Мъртвите морски бозайници са намерени до ресторант „Кристал“ в курорта Камчия, пред хотел „Берлин“ на Златните, до Калните бани на Централния плаж във Варна, на рибарския плаж в Аспарухово и до бар „Кубо“. Не се е потвърдил сигнал за ранен делфин, който бил видян да плува в морето при заведението „Балатон“ край СОК Камчия в посока към къмпинг „Рай“.

През май отново на Зеления телефон на РИОСВ-Варна са подадени 22 сигнала за намерени мъртви делфини по Северното Черноморие.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай