13 Юли, 2017 11:15, обновена 13 Юли, 2017 11:24 1 723 4

Нинова: Нека се откажем от привилегиите и да работим

  • нинова-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • ню йорк-
  • социалисти-
  • среща

Лидерът на БСП държа реч на срещата на Социалистическия интернационал в Ню Йорк

Нинова: Нека се откажем от привилегиите и да работим - 1

Трябва да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за пряко участие на хората във вземането на решения и към гражданското общество. Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Всички ние искаме да печелим избори и да управляваме държавите си. Но не бива да си поставяме това като цел. Властта не е цел, властта е средство. Властта е работа. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на срещата на Социалистическия интернационал в Ню Йорк.

Ето и цялото ѝ изказване, публикувано без редакторска намеса:

„За мен е чест да се обърна към вас. Благодаря ви, че ме избрахте за вицепрезидент и се радвам, че в екип с вас, ще търсим верните решения на проблемите в света. Събрали сме се представители на социалистически, социалдемократически и работнически партии от цял свят в момент, когато нашите държави, нашите правителства и нашите партии са изправени пред нови предизвикателства. Финансовата и икономическа криза доведе до ограничаване на социалните ангажименти на държавата, увеличаващи се неравенства, задълбочаваща се бедност, разочарование от традиционната политическа класа и възход на крайния национализъм и популизъм. Левицата загуби доверие.

Време е да видим причините, да ги отстраним и да върнем своите водещи позиции, да наложим политики, стъпващи на нашите изконни ценности - справедливост, солидарност, равни права и мир. Да намерим адекватен израз на тези ценности в съвременния свят. Кое е модерното ляво? Ще дам пример с една от основните ни политики - защита правата на хората на труда. Борим се за безопасни условия на работа, правото на отпуск, справедливо заплащане. Но наред с традиционните норми и законодателство, трябва да видим, че светът стана глобален и се нуждае от ново виждане. Днес работното място може да е в Китай, работодателят да е в Америка, а заплащането в България. Как се защитава такъв човек, кое законодателство се прилага, кое данъчно облагане и кое правителство е отговорно за неговите права? Ето една голяма тема, по която ние, левицата от цял свят, трябва да разговаряме и намираме решения в интерес на работещите хора.

Призовавам ви да гледаме напред. Бъдещето е на технологиите, на изкуствения интелект. Не бива да изоставаме от времето и от сега нашите политики трябва да се подготвят за технологичното развитие на света и мястото на човека в него. БСП инициира широк дебат за бъдещето на левицата в Европа. Ние сме изправени пред важни решения за бъдещето на Европейския съюз. Как да продължи той? Има предложения да остане само съюз на свободната търговия или да се раздели на няколко части. Ние го наричаме Европа на две и повече скорости. Освен много други въпроси, това поражда пред нас, левите партии, и въпроса- как ще защитим в бъдещия ЕС правата на работниците, на малкия и среден бизнес, правото на свободно движение на хора. Подготвяме няколко международни конференции и ще се радваме, ако се включите, за да намерим заедно пътя. Бъдете добре дошли в гостоприемна България.

Защо левите партии загубиха подкрепа в някои страни, а в други печелят и увеличават доверието? Аз смятам, че загубиха там, където се заличиха идейните различия с десницата; където се направиха безпринципни съюзи в името на властта и се отстъпи от традиционните политики на левицата. Можем да преодолеем това, като се върнем към програмните различия с десните партии и очертаем ясно алтернатива и граници на компромиса. Така ще върнем своята социална база - средната класа, работещите, бедните. Защото липсата на алтернатива е липса на демокрация. Втората причина, според мен, е дистанцията между политическия елит и гражданите. Усещането у традиционната политическа класа за самодостатъчност и затваряне в себе си, понякога използване на политиката за лични цели, а не за благосъстоянието на онези, които представляваме. Решението тук е сами да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за пряко участие на хората във вземането на решения и към гражданското общество. Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Всички ние искаме да печелим избори и да управляваме държавите си. Но не бива да си поставяме това като цел. Властта не е цел, властта е средство. Властта е работа. Целта на българските социалисти е, след реализирано управление, нашите граждани да кажат - сега живеем по-добре отпреди.

Ще споделя опита на БСП в последната година. Преди две години ние регистрирахме най-ниската обществена подкрепа през последните десетилетия - около 10%. В последната година спечелихме президентските избори и утроихме подкрепата си в националния парламент. Но направихме болезнена и тежка реформа вътре в партията. Наложихме в устава си мандатност за депутати - не повече от 3 мандата и отворихме листите си за нови хора, хора от гражданския сектор. Сега от 80 - 47 са новите лица. Наложихме мандат дори на председателя на партията - два мандата или осем години. Въведохме и неговия пряк избор от всички членове на партията. Съюзихме се със студентски съюзи, малък и среден бизнес, кооперации, хора на науката и културата и заедно изработихме цялостна алтернативна програма за управление. Имаме още много работа, но за нас посоката е ясна. На трето място, според мен, е нужно категорично да се определим на чия страна сме по оста - монополи и големите на глобалния пазар - граждани.

Все по-често гражданите се чувстват изоставени от държавата и институциите си. Ние заставаме на тяхна страна, на страната на малкия и среден бизнес. И тук е разликата между нас и десните партии, които проповядват либерализация и свобода на пазара, която често се изражда в злоупотреби и натиск от страна на големите. Днес нито една държава не може да се справи сама с глобалните предизвикателства. Нужни са общи решения и общи действия за проблеми, които надскачат националните граници. Един такъв проблем е международният тероризъм, миграционната вълна.Можем да се справим само чрез международно сътрудничество, диалог и единство. Това също е изпитание за нашето лидерство. Всеки от нас да отчита националния интерес на държавата си, но и да намерим общите решения и действия срещу злото, което не признава граници и народност.

Вярвам, че ние, левите партии от цял свят, можем да предложим визия за бъдещето и да гарантираме на своите народи устойчиво развитие, перспектива и просперитет!

На добър час".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    1 0 Отговор
    Ха ха ха. "Публикувано във факти.бг: Властта не е цел, властта е средство. Властта е работа." Иска да работи, милата! Ами да си дава оставката и да се регистрира в бюрото по труда, да види как се изкарват ЧЕСТНО пари. Но с такъв опит кой ще я вземе? По цял ден да си седи на дебелия гъз и да мрънка как ако гласуваме за нея нещата ще се променят към по-добро. Естествено, за нея нещата ще се променят. Дано някой ден все пак се уважи избора на 3 милиона българи за мажоритарен вот. Това ще убие подобни паразити и гнусните им крадливи съсловия наречени партии и ще останат само хората на които може да се гласува доверие. Ще има един период на изчистване от паразитите на последващите няколко гласувания, но това е неизбежно и вече крайно наложително. Ако не се изчистим от тях единствения начин България да продължи да съществува е като някаква територия в рамките на някой съюз, но като народ ще изчезнем.
  • 2 БайМанаф

    0 0 Отговор
    https://s26.postimg.org/ybi1f3uax/burov.jpg
  • 3 filo

    3 0 Отговор
    Някой, някога виждал ли е комунист да не лъже, защото аз не съм. Всъщност социализма е едно недоносче дори според Тодор Живков.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    НА ДУМИ ВСЕКИ МОЖЕ . НАСЛУШАХМЕ СЕ И КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ? Н И Щ О !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове