910 4

Възрастни съпрузи изкачиха Вихрен ръка за ръка

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Мартин Христов

78-годишният Асен Манолев и 73-годишната му съпруга Вангелия изкачиха най-високия връх в Пирин - Вихрен (2914 м), хванати ръка за ръка.

За приключението на своите баба и дядо, които през февруари т.г. са отпразнували 52-ата годишнина от сватбата си, разказа внучката им Ваня Янева във фейсбук групата „Планинари”.

Публикацията й трогна стотици потребители на социалната мрежа.

„Той е на 78. Тя – на 73. Качиха се заедно на Вихрен ето така, ръка за ръка... През казана. Баба ми и дядо ми са заедно 52 години. Това е любов. И всичко казано тук е излишно. Няма дума, която да опише 52-годишна любов, уважение, разбирателство и доверие. Той не я пусна и за миг, когато я беше страх и й беше трудно. Тя не спря да върви напред, за да не стъпи той на грешно място. Двамата заедно доказаха, че всичко е възможно. Стига да повярваш, стига да бъдеш сигурен, че плътно до теб бие още едно сърце!”, написа Ваня Янева.

Вангелия и Асен Манолеви са бивши учители – той по химия, а тя по математика. Любовта им пламва, когато Вангелия постъпва в училище „Отец Паисий” в село Микрево. Пет месеца по-късно - на 5 февруари - двамата се женят. Вече са заедно 52 години. Двамата имат двама сина, три внучки и един внук.

„Цял живот сме добре. Разбираме се, взаимна отстъпка трябва да има, за да има разбирателство. Всяко семейство има търкания, но с разговори се излиза от ситуация", разкрива тайната на дългия брак Вангелия Манолева.

Още като младо семейство Вангелия и Асен кръстосвали планините. После като се появили децата започнали да водят и тях. Обиколили първо Родопите. Асен Манолев дори станал отговорник към туристическото дружество на Сандански и така всяка година големи групи кръстосват планините заедно.

На тези години обаче Вангелия казва, че е друго. Страхувала се не само за тях двамата, но и за внучките, но въпреки това във вторник тръгнали към върха.

„Казаха ми внуците – Няма да гледаш надолу, само напред и нагоре! Аз много пъти като ученичка съм се качвала на Вихрен, но сега решихме с внучките и малкия син да минем през Казаните. Моите внуци ме нарекоха „герой”, заради това, че минах през Казаните. Много съм доволна. Хората, които срещнахме по пътя ни даваха много кураж и ни се радваха”, споделя възрастната жена, цитирана от bTV.

Следващия връх, който внучките на Асен и Вангелия искат да изкачат заедно с тях, е Мусала.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 01:47  14.07.17
  ХОРА С ДУХ БРАВО
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  2 01:50  14.07.17
  НО ПЪК УЧИТЕЛИ ПОТНИ ВОДА НЕ СА ПИЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ТЕТРАДКИ СА ПРОВЕРЯВАЛИ ЗАПАЗЕНИ ХОРА
 • 213
  Отговор
  3 07:35  14.07.17
  Браво! Старата школа - няма туристически обувки за 400лв и "планински" панталони, а само желание.
 • 4 07:58  14.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай