903 5

Депутатите: Учените да са бедни

Венцислав Михайлов

Депутатите не приеха да има минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия.

Със 77 гласа "за", 40 "против" и 69 въздържали се парламентът отхвърли внесените от "БСП за България" промени.

Предвиждаше се базисните възнаграждения да са обвързани с минималната работна заплата за страната и да отразяват качеството на тяхната научна дейност.

По изчисления на вносителите за реализиране на предлагания модел за трудови възнаграждения щяха да са необходими 70 млн. лв. от държавния бюджет.

Анелия Клисарова /"БСП за България"/ коментира, че целта на законопроекта е да преодолее изтичането на мозъци и застаряването на академичния състав.

Учените в БАН и в Селскостопанската академия получават с 200 лева по-малко от средната работна заплата за страната, а заплатата на млад учен е равна на минималната работна заплата, посочи Клисарова. Тя отбеляза, че докторантите получават по 400-500 лева и поиска заплатите им да бъдат удвоени.

Според ГЕРБ законопроектът на левицата не е финансово обоснован, докато измененията, предложени от мнозинството, гарантират прекратяване на масовото присъждане на академични степени и предвиждат наказания за плагиатство.

"Последните седем години палачите на науката са точно финансовите министри на ГЕРБ и това са защитниците на посредствеността. И всичко това е разбираемо, защото единствената книга, която е прочел министър-председателят на Република България, се нарича "Винету", коментира Стоян Мирчев.

"В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера", отговори му Снежана Дукова.

Парламентът все пак одобри на първо четене въвеждането на минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • РСД
  Отговор
  1 15:28  13.07.17
  Когато премиерът е овчар и иска да има овце, които да гласуват за него така става
 • onq s konq
  Отговор
  2 15:52  13.07.17
  Традиционно когато са на власт,комунистите са по-стиснати от железен юмрук на Червената армия.Когато обаче са в опозиция,непрекъснато се опитват да правят помен с чужда пита,т.е. с бюджета който Борисов се опитва да напълни след грабежите им.
 • Грую
  Отговор
  3 15:59  13.07.17
  Аз не искам никой да е беден. Ако всички около мен са богати и аз няма да съм беден, но ако човек е богат защото е откраднал, а другият е беден защото са го обрали, значи в държавата всичко е главата надолу. Най - грозния и вандалски грабеж е този на способности и труд. Способният и трудолюбив човек няма дълго да понася да го грабят. Точно поради тази причина над 20 процента от най-трудоспособното население на България е извън страната след 1989г. та досега. Сред тях има и много научни работници. Ако един учен е кадърен и полезен с труда си не може и не трябва да бъде беден. Може да бъдат бедни само тези, които са носители на звания без да имат достатъчно заслуги и способности и по тази причина трудът им да не е толкова ценен. Има и такива.
 • misli posle govori
  Отговор
  4 16:04  13.07.17
  Академик Марков написа една книга от 122стр. и безвъзмездно я предаде на Външно министерство.Очевидно, Захариева не я е чела, когато се изказва преди дни за Македония.Какво да се признава и какво не. Там е описано, като един наръчник какво да се избягва в българската политика, като са изведени грешките и поуките от българската история от последните 140г. Ама, няма кой да чете
 • 321
  Отговор
  5 16:24  13.07.17
  "В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера", отговори му Снежана Дукова. Това е казано в отговор на нападка към грамотността на премиера. Тази г-жа напълно доказва, защо преди 30 години само най-неграмотните ставаха учители - филолози. Извинявам се на тези, за които професията е призвание. На това недоразумение трудно ще му се обясни, защо не е логично на учителката, влязла с тройки в университета заплатата да е 2 пъти по-висока от асистента по молекулярна биология в БАН.

Напиши коментар:


Публикувай