1 305 0

Спряха обществената поръчка за тел. 112

МВР иска да спести пари

Венцислав Михайлов

Спряна е обществената поръчка за нов софтуер за спешния телефон 112. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди месец от МВР признаха, че повече от 2 години линията не работи нормално и се забавят сигнали към спешната помощ, полицията и пожарната. Министър Радев посочи, че може да се премине и към пряко договаряне за избор на изпълнителя на новия софтуер за телефон 112.

"Нещата са направени така, че някой да взема много големи пари за поддръжка. Това е една от причините в момента да бъде спряна тази обществена поръчка. Имам уверението, че то може да бъде направено с не толкова много средства. Това правим в момента, прецезираме тази обществена поръчка и тя ще бъде пусната отново", посочи министърът на вътрешните работи в парламента.

Телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г.

МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания – телефон 112. Разходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност.

Пред депутатите Валентин Радев обаче не скри, че е притеснен от езиковата компетентност на служителите в тел. 112. Заплатите са ниски, а очакваме от тези хора да знаят три езика, призна вътрешният министър.

Предстои ни председателство на ЕС и аз съм притеснен как ще приемат сигнали и ще работят на чужди езици, сподели Валентин Радев.

Иначе той отчете важността за националната сигурност на системата на единния тел. 112.

България


Напиши коментар:


Публикувай