504 2

Вежди Рашидов: Партиите не могат да имат паметници, те са държавни

Желанието на БСП да стопанисва „Бузлуджа” е евтин пиар

Венцислав Михайлов

Париите не могат да имат паметници. Могат да имат в централите, вкъщи, но паметниците са държавна собственост и се стопанисват от държавата. Това посочи бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод искането на БСП да получи паметника, за да го възстанови и отказа на кабинета да им го върне.

Според Рашидов желанието на левицата е евтин пиар, тъй като преди 7 години им е бил даван и не са го взели.

Той потвърди, че действително преди време паметникът е обслужвал една определена партия, но тогава „партията беше държавата.”

Рашидов е категоричен, че паметници не бива да се рушат, само „племената завладяват, изяждат и каквото остане го унищожават. Това е пагубна психология.”

По думите му трябва да се направи комисии и дебат, а като се махне звездата, по нищо не личи, че е комунистически паметник.

да се подарява на една партия

По повод другия паметник, който владее заглавията през последните седмици - 1300 години България, Рашидов заяви, че той е рухнал от небрежността на Общината, не защото е направен лошо.

„Трябва София да се естетизира, заприличваме на гробище”, посочи той по темата за връщането на войнишкия паметник пред НДК.

За финансовото състояние на самото НДК Рашидов заяви, че два месеца, след като е станал принципал на дружеството получил сигнал, за има проблем с парите и дори няма да има заплати. Периодът е краят на 2014 г., когато НДК има 300 служители.

„Направих проверка и тя установи, че разходите са повече от приходите. Поисках от Боршош финансов отчет и той ми даде един прекрасен отчет. Това ме накара да се притесня и изпратих нова проверка, която показа, че НДК работи на дефицит. Излязох отпуска и като се върнах и разбрах, че не съм принципал”, допълни той.

Той допълни, че с две зали се е направило усещане че българския театър цъфти, направили са се две представления, платили се едни хонорари по 30 000 на вечер, каза Рашидов.

По повод годишнината от преврата в Турция той коментира, че демокрация е всеки, който идва на власт с избори. „Който иска да дойде с танкове е диктатор. Лош или добър е Ердоган не мога да обсъждам, но беше избран.”

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Питащ
  Отговор
  1 15:02  15.07.17
  И да махнат звездата винаги ще му личи, че е комунистически паметник заради безмислието му. Въпросът е трябва ли да се дават още пари за да продължава това безмислие?
 • незнайко
  Отговор
  2 10:38  16.07.17
  Умен човек и правилно разсъждава. Унищожиха един голям паметник- мавзолея, които не пречеше на никого ! Сега са се захванали с Бузлуджа. Някой спомена, щом е така да махаме и НДК. Строени са по едно и също време. БЪЛГАРИТЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ СМЕ ЛОШО ПЛЕМЕ !

Напиши коментар:


Публикувай