16 Юли, 2017 10:41 11 837 63

Производители на дини искат помощ от премиера (ВИДЕО+ СНИМКИ)

  • дини-
  • любимец-
  • пазар
Производители на дини искат помощ от премиера (ВИДЕО+ СНИМКИ) - 1
Снимки и Видеа: Дури Денчев

Производители на дини искат помощ от премиера, за да реализират своята продукция. Земеделците се оплакват, че са оставени на произвола на съдбата и рекета на търговците.

Стотици производители на най - известната диня от Любимец са блокирани със своята стоката на тържището в града.

Производители на дини искат помощ от премиера (ВИДЕО+ СНИМКИ)

Там има около 300 тона дини, но търговците не купуват. Цената на вкусния плод вече е паднала на девет стотинки за килограм. В същото време навсякъде по магазините цената не е паднала и варира около четиридесет стотинки на килограм.

Обикновените хора и производители се чудят къде е държавата и защо ги е изоставила в такива моменти, от които зависи съществуването на тях и семействата им. Дали умишлено се сваля цената и никой не купува от търговците, за да може тя да пада още.

Този казус трябва да бъде проверен от държавата, защото фермерите си плащат данъците.

Въпрос на дни е ситуацията да ескалира и земеделците да блокират магистралата, ако не се вземат спешни мерки срещу този рекет.

Лесно може да се види колко дини „минават“ само за ден в хотелите на курортите Слънчев бряг и Несебър.

Защо обикновените хора са оставени на произвола, защо. Г-н премиер, Бойко, намеси се и помогни на хората, защити правата им и помогни да оцелеят. Ти си им последната надежда!!! Това зоват фермери от Любимец.

Ясно е, че цената може да се влияе и от внос на дини от Турция и Македония, но то може да бъде проверено само от държавата, къде и какво влиза. Ако правителството не вземе спешни мерки , то до дни и бостанджиите могат да излязат на протест.

Иначе в големите чужди вериги от супермаркети се предлагат гръцки дини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роги

    41 2 Отговор
    Никой няма да ги чуе.Държавата отсъства.
  • 2 производител

    19 27 Отговор
    Най напред се тьрси пазар и тогава се сее.Никой не им е виновен.Внос на 10-15стотинки никой не прави.Това за вноса са пьлни глупости.Сврьх производство,това е истината.Имаш пазар-сееш,нямаш не сееш.Другото са празни приказки.Да не говорим ,че повечето дини са зелени на тази зеленчукова борса

    Коментиран от #6, #7, #15, #34

  • 3 Циганската им диня

    12 15 Отговор
    Мисля че това е циганка на снимка 2?! Не, не разбира се... Толкова помощи им дават пък сега продават някви развалени кисели дини.

    Коментиран от #5, #30

  • 4 тиква пази диня

    20 3 Отговор
    КАТ трябва, като спират и проверяват всички пътници в колата да им продават задължително и по една българска диня! Така премиера бързо, ще разреши всички проблеми, ще намали войната по пътищата, защото водачи и пътници често, ще спират пи малка нужда и няма да имат време да ускорят.
    Премиерът е мъдър и ще го измисли, както обикновено !
  • 5 Българин

    33 5 Отговор

    До коментар #3 от "Циганската им диня":

    Българка е, но ти не разбираш ,че и българите стават черни от работа.Не е хубаво да говорите по този начин.
  • 6 Производител

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "производител":

    От глад ли да омират хората бе!!!! Нали всеки иска да си искаа парите с честен труд.Тази държава да осигори пазар не да мислят само да крадат.
  • 7 Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "производител":

    Как не те е срам бе ??? Много си прост ,всички дини отвън са зелени , важното е вътре да са червени.Но какво ли се чудя,явно си от хората с пачката къде търгувате от тези хора и кръвта ти е синя.
  • 8 оня

    15 1 Отговор
    Докато тези 400 хрантутника ни управляват така ще е народе.
    Докато направи нещо кратуната /ако въобще забележи дребните производители/ то дините ще се развалят.
    Ония там горе не ги е.. за държавата, вземат на джоб за да се внася от вън. Камери и микрофони на тях трябва да сложат. а не на МВР.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Правото дадено от господ.

    27 2 Отговор
    Всеки има правото да търси начини да си прехранва семейството. Тези хора работят не крадат и не правят нищо незаконно.Къде е държава макар и с малко да им помогне с нещо.В Турция как е допуска ли се внос на дини,в Гърция как е допуска ли се внос на дини.Само ние сме самогъзници и като идват избори правим големи обрщания.За чарешите в Благоевград скочиха нали???Ама за дините кучета ги яли.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Един българин

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "производител":

    Ами да, ако имаше гарантиран пазар за българското производство, то и нашият производител нямаше да се мъчи и дава продукцията си за без пари. Истината е търсенето, определя и предлагането и обратно. Но нима в тези горещини, сега в сезона, гражданите не желаят да консомират българска изтудена диня...?! Проблемът тук са правата, които делегира държавата, по отношение свобода на избор за големите търговски вериги, които предпочитат да предлагат стоки от къде ли не, но не и тези произведени в България. Премиерът и правителството би трябвало да се замислят как в бъдеще да стимулират нашето родно производство в лицето на пазар и цена и едва след това да мислят и казват, че дават субдидиране за земеделието, което основно е европейско. Не знам, но всичко в нашата държава ми изглежда като българин срещу българин.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пазарен Либерализатор

    12 1 Отговор
    Задължително е на всеки плод/зеленчук да бъде отбелязана страна на произход. Дините от Любимец са ОК, просто производителите да си оптимизират пласмента и ще игнорират изнудвачите-прекупвачи. Цените на пазара се определят от тарикати-прекупвачи, не от производителите. Всеки регистриран ЗП може да продава продукцията си на всеки регламентиран пазар/борса в страната.

    Коментиран от #23

  • 21 onq s konq

    4 2 Отговор
    Тука стана голяма касапница
  • 22 onq s konq

    9 3 Отговор
    Достатъчно е за се напише в гугъла "Субсидии за производство на дини" и ще излезе цялото инфо.А че има вносна конкуренция от съседните държави си е факт,но пък и на нас ни е хубаво като изнасяме БЕЗМИТНО милиони тонове зърно/пшеница,царевица,слънчоглед/ за Европа,докато руското и украинско производство се обмитява и респективно оскъпява.Близсия Изток естествено си е нерегламентиран пазар и там продавачите са равнопоставени.
  • 23 Мими Венкова

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пазарен Либерализатор":

    Така е.... Но баба и дядо ми гледат два декара дини да ми плащат училището и пътните до големия град, те какво да правят.Скапана и объркана работа, има нещо което не е наред в тази държава.

    Коментиран от #24

  • 24 Пазарен Либерализатор

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мими Венкова":

    Не леж на баба си и дядото - помагай им, ако напишеш на всичките си разгонени фр от фейсбука ти, че продаваш дини и за който си купи ще се снимаш с мокра тениска догодина ще садите 20дка...

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 no name no face no number

    7 3 Отговор
    Е сега не може всички от него да искат; а и с предимство са производителите на тикви.:)
  • 29 ники

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пазарен Либерализатор":

    дарјавата си зима ддс от внос на дини др за тва си трае и тие хора като спрат да садат ние ше ядем внос блокук на високи цени
  • 30 кУРИ от Мизия

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Циганската им диня":

    абе гъсък през живата си видял ли си циганин с мотика?

    Коментиран от #41

  • 31 Bustana

    1 4 Отговор
    Skapana durjava.
  • 32 МИшоци

    14 0 Отговор
    Вече е позволено на чужденци да КУПУВАТ ЗЕМЯ! Как да накараш някой да си продаде земята доброволно ако тя е плодородна ?! Депутатите действат с ЛОБИТА, принудят ли хората да продават ще получат процент от сделките. Аз ако бях хитрец това щях да направя, па тея нека си протестират, колкото искат - играта е такава! Идвам с Nмлн. $ и купувам половината РЕГИОН земеделска земя ама предварително, трябва да съм направил така, че всичките да са огладнели и да са готови да продават евтино! После никой производител няма да ми се опре и ще диктувам пазара - тва се прави във всички отрасли!
  • 33 Лъмпена

    5 0 Отговор
    Имаше един крадец кмет там във Любимец от него са ви проблемите. Янко се казваше.Толкова фирми минаха от там още през 2007 г. имаше подписка да се прави сдружение на земеделските производители едно момче ги събираше.А сега седемте под луната.
  • 34 XAXA

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "производител":

    абе ти луд ли си.
    ти какъв производител може да си най вероятно си некъв прекупвач които те остроива това положение
  • 35 Колю

    2 3 Отговор
    Имам в повечко яйца по някога от кокошките. Много ми е гот като някой дойде и вземе 1 картон от селото което е на 70 км от града. За 20 ст на бр ги дам . Ма ако дойде ? За това не гледам много кокошки защото или ще даваш на място много евтино / примерно 10 ст от място / на прекупвачи или ще носиш сам в града за да избиеш горивото , такси , проби за годност и какво има в тях и за някои неща още преди да тръгнеш със собствената си кола трябва да платиш 10 лв на ветиринар . За дините трябва поне бус иначе-КАТ. Да -ще вземете на дребно в градчета и села по около и до 30 ст. на килограм . Но трябва да се поразмърдате , а кой ще бере ,кой ще гледа дома и въобще трябва си някаква плановост. Не е въпроса само да изореш, фрезоваш, напръскаш декарите с отрова за тревата и хайде от една семка изкарах 50 кг дини и съм на пред. Плановост в ситуация на хаос в условията на пазарна търговия . Мислиш два варианта поне ,защото нямаш и договореност сигурна и тогава произвеждаш в повече от това което може да пласираш и изконсумираш. Това е да си малък производител в България. Не гледаш в купата на големите защото ще те изядат. Забравяте лесната печалба. Тя е ужким в онези билетчета дето се търкат и с мотика трудно ще се уцели . А за дините от любимец които са върху подложка на тиква и нямат нищо общо с добруджанските няма да говоря. Да са Ви сладки.
  • 36 Просто мнение

    1 5 Отговор
    Кой знай незнай дини сял.сами си свалят цената после търговците им виновни.мислят че лесно се вадят пари от дини.сега да им загният на нивата та да се научат че заради такива дето са сяли по пет шест декара страдат и по големите производители дето цял живот гледат дини.
  • 37 Вълко

    8 0 Отговор
    Не може държавата да е един премиер,не може цяла армия от държавни служител,на които им се плаща от същите тези производители да не вършат същинската си работа в помощ на своите работодатели-Народът!Как истинския производител е пренебрегнат за разлика от онзи с машините и двете култури(пшеница и ечемик) дето се чуди 8 месеца къде да се почеши и какво да си купи с милионите които им плаща държавата за незаслужени субсидии!!!
  • 38 Яяя

    2 2 Отговор
    Дреме ми на Бойко за вас селяни от Любимец.Дините трябва да ги гледаме само ние от Благоевград,тогава цената ще е като чарешите.Яжте дини и си правете сок.

    Коментиран от #56

  • 39 Кауфландес

    8 1 Отговор
    Дините във Кауфланд са от Гърция мясат ако и струват 69 ст. килограм,честито на България.
  • 40 Аватар

    7 0 Отговор
    Май найстина се бъзиката с гражданите дето нямат избор. И премиера и правителството и вие с дините... Аз от дни съм принуден, поради липса на избор да купувам дините от големите вериги на цена 60 до 70 ст. на кг. Миналият ден др търг. верига сложила жълт етикет " Акция"- дини на 49 ст./кг. И само защото съм в града и съм избор..., чета и се питам колко е надценката от дините в Любимец на 9 ст. до цената при нас в града на 69 ст. и май е добре да си правим сдружение за пътни разходи и да пазаруваме при производители... Пълен смях сме, България!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 некойси

    4 0 Отговор
    Какъв Бойко? Какъв премиер?

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ромео

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "На добър час!":

    Ако се стигне до знанието на примера ще реши проблема за секунди, той е пич.
  • 45 Ромео

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "На добър час!":

    Исках да кажа да реши проблема за дините а не за глупостите ,,На добър час,,

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Утрото!!!!!

    5 0 Отговор
    И само да допълня скъпи читатели и Българи. .. в страната на много места въли дъжд..., а може би там също. Честито ни за уважението и труда ни, който сами като народ не ценим. От видеото се виждат килограми/ тонове блокирани в ремаркета дини, които до утре може да са свършили. Пишета тук глупости - яйца, череши, българи, роми... Къде ви отиде патриотизма и обичта към нашето и чувствате ли се найстина народ на страната си, в която живеете... или от " Лобита" както ги наричате, от интерес и самоцел.. потъпквате всичко, потъпквате самите себе си. Тази вечер е добре всеки да се замисли и си направи равносметка преди да заспи. Сладки сънища....!!!

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Адвокат

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Сбогом приятели,":

    Бегай бе, за кой път се връщаш.Стана за смях вече това да не ти е бащино ,че обиждаш само хората земеделци.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Утрото!!!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Сбогом приятели,":

    Ами изразяваме свободно мнение..., когато гласуваме и избираме.. . После идва другото... И когато говорите за държавни служители, такива на долу по пирамидате, помнете че те изпълняват закони и заповедите на върха, играейки основа на поредното дошло "ново време". Светло бъдеще!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сбогом приятел до Сбогом приятели

    3 3 Отговор
    Абе прост ли си какъв си ???? Модератор е компютър,компютър.За да те трие значи пишеш обидни думи, не се ли досещаш или си мазохист и пак повтаряш грешките си.Уважавай хората не ги обиждай и ще си благословен от Господ.

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 До компетентните

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Яяя":

    Любимец не е село,да ви е ясно!
  • 57 Доцента

    1 0 Отговор
    Основният закон на търговията-свободен пазар.Всеки голям производител натоварва дини на камиона си, превозва ги в голям град, слага кантар и касов апарат и продава на цена-по-евтино от Кауфланд, където гръцките дини са 69 ст. На много места в София виждам производители да продават дини по 80 ст., а на морето вчера видях по 1,20 лв. Рекорда беше 11,50 лв. за смокини набрани от дървото на пъргава селянка от с. Лозенец ,Бургаско
    Търговият е проосто нещо,но не е за прости хора
  • 58 СУНАЙ Р

    1 0 Отговор
    Липсва държавата, просто липсва.
  • 59 гост

    0 0 Отговор
    То това става с желание и организация, както и спазване на установените правила. Като се планира колко, на каква цена и как ще се продава продукцията от предходната година, то ще се знае предварително дали ще могат да се продадат или не. Това трябва да го направи кметството, което също трябва да не допуска манипулация от страна на търговците и да се сигнализира прокуратура с бързи действия. Ясно е как се прави внос от Гърция и Турция: с камионите на паркинг близо до границата, без сертификати, но никой от органите не реагира. Това им е проблема, ако кмета е свестен всичко ще им е наред, но ако неговата цел, както на повечето, е усвояване и измами, то нямат шанс.
  • 60 LEGIONARIVS

    1 0 Отговор
    не купувайте зеленчуци плодове от чуждите хипермаркети или ако може нищо! целта им е да ни разорят, малоумни ли сте?
  • 61 Гришата

    1 0 Отговор
    Крадат ни здраво тези прекупвачи , няма прошка за сиромах само мое.

    Коментиран от #62

  • 62 Гришата

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гришата":

    Мор,мор за народа без прошка!
  • 63 Янко Калава

    1 0 Отговор
    Къде е тоз нещастник Янко Кичооков бившия кмет на Любимец , бере грозде в Италия и пие мохито а??? Още преди 10 години можеше да се направи сдружение на земеделските производители във Любимец и тая сага да приключи.А той си направи 200 декара ябълки и му дреме на прожектора сега, нещо наистина в тази държава не е както трябва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове