1 537 7

Началникът на отбраната защити президента за изтребителите

Андрей Боцев не смята, че е имало политическо влияние върху експертите

Венцислав Михайлов

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за ВВС. Това заяви пред БНР началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

В самия край на мандата на служебния кабинет експертите обявиха, че най-подходящ за нуждите на нашата армия е новият шведски „Грипен”.

През предходния мандат на ГЕРБ имаше коментари в полза на закупуването на стари американски Ф-16 и след идването на власт на правителството „Борисов 3” превъоръжаването на ВВС поне привидно загуби статута си на най-приоритетен проект в отбраната.

Междувременно управляващите заговориха за купуване задължително на нови машини – което беше заподозряно от държавния глава и опозицията като опит процедурата да бъде забавена.

„Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави. (…) Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти“, заяви Боцев, който беше назначен на поста си от Радев през март.

Началникът на отбраната изрази надежда, че и трите проекта за модернизация – на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, ще получат адекватно развитие.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • PST
  Отговор
  1 15:56  16.07.17
  В никакъв случаи ни трябва да е шведският !!! Като външна граница на НАТО както при Румъния.Гърция.Турция трябва да е амер. Ф16 иначе ставаме слабото звена...дупка в НАТО. Четохме как в Либия шведските производ. забранявали техните самолети да стрелят по наземни цели -заради чов жертви ! А утре могат да забранят да се стреля по руски - заради заплаха за Швеция !!! А и Турция прави Ф16...по-ефтини от америк.. може от тях да се купят....както вс. коли РЕНО в БГ. са правини в Турция !

  Коментиран от #2, #4, #5

 • Хахаха
  Отговор
  2 16:02  16.07.17

  До коментар #1 от "PST":

  Добре, че ти, ЦеЦе и от Америка за Бг сте единствените, които мислят така. Ако толкова ти се стреля, купи си прашка , натовецо Хахаха
 • Све
  Отговор
  3 16:06  16.07.17
  Ако слугите на Хилари от Италия и Франция не се бяха подлъгали да нападнат Либия, ИДИЛ вериятно нямаше да съществува. А също така и емигрантската криза
 • Ник
  Отговор
  4 16:48  16.07.17

  До коментар #1 от "PST":

  Да беше помислил, че изброените от теб държави подменят старите бракми Ф16 с Ф 35 и така да се каже по твоята логика след 2 години пак ще сме слабото звено на нато защото връзката Ф16 с Ф35 е равна на "0". Ако купиш от Турция Ф16 автоматично ставаш зависим от най- големият си враг - мангалите от юг. - А освен това е грешна и информацията за Рено и Българският пазар. Не всички модели рендета се правят в Турция и не всички модели Рено в България идват от там
 • Монго
  Отговор
  5 18:58  16.07.17

  До коментар #1 от "PST":

  Мнооо си готин!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  6 19:19  16.07.17
  Все едно ще купим 20 изтребителя....
 • По полека
  Отговор
  7 07:30  17.07.17
  Точно сега не ни трябват скъпи играчки. Ако купим 1 изтребител нищо не решаваме и една ескадрила да купим няма да станем военен фактор на балканите. Правилното е да се снишим и да насочим всички усилия към икономиката и чак тогава да се извърши истинско превъоръжаване. В противен случай е валидна поговорката "На гол г..з чифте пищови"

Напиши коментар:


Публикувай