1 962 10

17 юли 1393 г. Османците превземат Търново

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

Венцислав Михайлов

На 17 юли 1393 г. след тримесечна обсада турците превземат българската столица Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм. Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирало третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението. В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Превземането на Търново на 17 юли 1393г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство. Две години по-късно цар Иван Шишман бил посечен, на следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413г. окончателно завладели българските земи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Руслан
  Отговор
  1 08:00  17.07.17
  Нещо подобно се случва и сега с българската държава...

  Коментиран от #10

 • misli posle govori
  Отговор
  2 08:51  17.07.17
  Последното завладяно място е Велбъждският (Кюстендил)регион през 1421г.Всъщност, след тази дата повече не се споменава в историческите документи с това име, затова се смята за последната завладяна от османците българска територия, макар да няма сведения за сражения там. А Срацимир, той си е техен васал, назначен на турска служба, тактика с която(васалитета) се приема исляма и си запазваш привилегиите, практикувана и от други балкански владетели.Например Крали Марко(сърбин по произход) също е бил такъв васал)
 • молец
  Отговор
  3 08:56  17.07.17
  Един продажен евреин от фамилията Паси отваря една малка порта през която проникваат турците и превземат иначе непревземаемата крепост,срещу щедро заплащане разбира се!
 • mediator37
  Отговор
  4 09:06  17.07.17
  Евреите още от византийско-арабските воини с това се занимават основно- да отварят портите на християнските крепости през нощта. В случая евреинът отворил тайния вход на турците се казва Лазар. А около Търново има местност наречена Жидов гроб, където е трупът на предателя. Но не се приказва много по този въпрос. Мачът е свирен предварително. Нашето смешно царче Иван Шишман- евреин по майка (Сара) през същия таен изход избягва от обсадената си столица. За мен това е феноменален случай в световната история. Да обсадят столицата и царят подло да избяга, да изостави народа си. Тъжно! Всичко се е знаело отнапред. Уговорено отнапред е отварянето на тайния вход за турците от другия евреин Лазар.

  Коментиран от #6


 • misli posle govori
  Отговор
  5 09:44  17.07.17
  Има легенди.... Фактите са: -През 2009г. студенти(без мен) от моя курс, бяха на разкопки на обект "Трапезица", където има следи от опожаряване. -Писал съм Реферат за "Царевец", като задача ми е дадена.Същото нещо.По цялото протежение до царският Дворец има следи от опожаряване.Достигането до Царският Дворец е ставало по много тесен път, същото опожаряване. Там определено се е водила битка, защото има следи от разтопена смола/катран.Намерени са монети сред овъглени останки.Ако града беше, предаден щеше да бъде тотално разграбен и оплячкосан, а не да намираме доста монети, златни, сребърни медни.Това е, там е имало битки и то сериозни. И в древността е имало инфлация, след Иван Асен ІІ, има намерени останки от преполовени монети....? това е любопитното нещо. Отива в Никопол, защото чака Сигизмунд, който се забавя между другото.Другото нещо е, че Никопол е по-добре укрепен град, можещ да разчита на Влашките воеводи за подкрепа. За да напусне град Търново означава, че е нямал достатъчно сили да се противопостави.Фактът е, че през 1395г. заловеният Шишман е екзекутиран, факт е също неучастието на Шишман срещу сърбите въпреки че, е васал на Баязид(за Косово поле). Факт е наказателната акция на Али паша през 1388г. в Североизточна България, поради неизпълнение на васалните си задължения да се бие срещу сърбите. Османското завоевание се дели на два етапа.В първия България има сили да се протипоставя от 1345-1371г., след битката при Черномен и втората ф
 • Пресиян
  Отговор
  6 10:29  17.07.17

  До коментар #4 от "mediator37":

  Точно така е,евреинът отключил портите се казва Лазар Коен,има стихотворение за предателя от Иван Вазов-жидов гроб,за съжаление не се изучава и не се отпечатва никъде
 • misli posle govori
  Отговор
  7 13:53  17.07.17
  По принцип са три отделни съоражения. Царевец, Трапезица и Света гора.Ако е имало предателство, то това означава само един обект да овладеят по този начин. Сега си погледнах за Царевец някои материали. Този обект е имал 5 врати.По- интересното е, че на Главния вход имате три врати, всяка врата се охранявала от 3кули(т.н бойници).Площта на целия обект е 7000кв.м по средата между Чантепе и Лобната скала. Вътре в Царевец е имало отделни крепостни стени на самия Царски Дворец и Патриаршията.През 1962г. са открити крепостни съоражения- четвъртити кули, които са ограждали двореца от север, юг и запад.Така, портите- едната се е намирала под северната монументална кула, другата се е намирала на южната страна, охранявана от още по-висока кула. Оказва се, че вътре в Царевец е имало и обикновено градско население, защото са намерени жилищни постройки на занаятчии и търговци.А защо царската цитадела се е пазела от собствения си народ, това е хубав въпрос???
 • misli posle govori
  Отговор
  8 14:05  17.07.17
  Мнението на тези археолози от 1900-1962г. е, че не е имало сериозна съпротива, т.е както казвате може би е имало предателство, но ето фактите. -Макар крепостта да е изградена от лимонитен пячсъчник(ломен камък), споен с хоросан, ширико се използвал дървения материал, намерени са гвоздеи с дължина 6-7см и втори размер 21-22см, като някои са с изкривени върхове.На фона на това са намерени много остатъци от пепел и овъглени греди, почернели са и от висока температура и лицевите камъни на зидовете дори в крепостните кули и дълбоките избени помещения. -Намерени са овъглени остатъци от жито и кости от животни в избените помещения -Намерени са малко монети от Комнините и Палеолозите, най-много от Иван Александър и Иван Шишман.В избено помещение на т.н жилищен блок ІІ бяха открити в един от ъглите над 1300 сребърни монети на Иван Александър.Т.е паднали са от по-горен етаж в стаята на долния етаж и са се разпръснали ..... и тъй нататък
 • misli posle govori
  Отговор
  9 14:15  17.07.17
  Уточнение: на всяка порта, една бойна кула. А в Цариград са се охранявали, като на една порта е имало 2 бойни кули. Личи си се, че в Търновския вариант причината е просто силно пресечения релеф и невъзможност да се построи още една бойна кула
 • 10 19:41  17.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай