1 180 2

60% от проверените фиджет спинери са опасни

Снимка: iStock
Снимка: iStock
Мартин Христов

Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят на изискванията за безопасност. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв., съобщиха от агенцията.

Извънредната проверка стартира в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория.

Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери, съобщи БТВ.

99 броя са без маркировка за съответствие, 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара и 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете.

На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX. Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинери.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Густав
  Отговор
  1 08:23  18.07.17
  Ей тва е.Веднага им намериха кусур и на тези джиджавки.

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 19:43  19.07.17

  До коментар #1 от "Густав":

  Точно така, като ни хранят със сурогати не се чува нищо ! Сега спинерите били виновни. Да произведем безопасни!!! Кой в БЪЛГАРИЯ произвежда такава играчка ??? Няма кой !!!

Напиши коментар:


Публикувай