2 010 10

Държавата призна за зеления рекет

Пандемията с обжалване на проекти е толкова голяма, че се е превърнала в общонационален проблем

Венцислав Михайлов

Най-накрая след, като за всички беше ясно, че в България има отвратителен екологичен рекет, държавата в лицето на управляващата партия ГЕРБ го призна. Измененията в Закона за опазване на околната среда предложени от Данаил Кирилов, бившата екоминистърка Ивелина Василева и Светослав Иванов, спират възможността за безкрайното съдебно обжалване на инвестиционни проекти от зелените организации.

Това коментира в. „Труд“.

Промените на закона са наложителни защото, еколозите са блокирали стотици проекти на държавата, общините и бизнеса. Загубите за националната икономика се изчисляван на над два милиарда лева. Само организациите от скандалната еко коалиция "За да остане природа в България" и швейцарската неправителствена офшорка WWF, водят десетки дела и преписки срещу частни, общински и публични проекти. Забавянето на изграждане на завода за боклука в София, третият лъч на метрото, автомагистралите Струма, Хемус, втората кабина в Банско са нищожна част от вредите от тяхната дейност. Потърпевши са и много фирми от туризма, добивната индустрия, строителството, селското стопанство и транспорта. Разхищенията от страна на бюджета за задоволяване на безкрайните им безсмислени "екологични" изисквания се измерват със стотици милиони лева. Само тунелите за мечки, вълци и костенурки струват над 200 милиона на данъкоплатците. Да не говорим, колко стотици милиони са дадени за броене на делфини, лешояди, червеногуши гъски и местене на лалугери, без абсолютно никакъв ефект било то за природата или икономиката.

Пандемията с обжалване на проекти е толкова голяма, че се е превърнала в общонационален проблем. От заразителният примера на "За да остане природа в България, се възползват и много други организации. Екорекетът се развива с такива темпове, че вече застрашава и националната ни сигурност.

Именно за справяне с този проблем са се заели управляващите. Промените са, за да се ограничи възможностите за злоупотреба с права от зелените. Досега всяко НПО срещу нищожна такса от 10 лева, чрез жалба в съда може да блокира проект за милиони. Честа практика е те да не се явяват на делата и да шиканират процеса. И така минават години. Предложените промени от ГЕРБ въвеждат за втората инстанция, таксата за обжалване да бъде процент от материалният интерес, както е при гражданско-правните спорове. Тоест при завеждане на делото, съгласно Орхудската конвенция за достъп до правосъдие, таксата да остане 10 лева. Но за прекратяване на безсмисленото обжалване на втората инстанция да се въведе възпиращ механизъм – по-висока съдебна такса.

Но учудващо защо, вносителите в ущърб на общините и бизнеса, ограничават действието на закона само за проектите с "Национално значение", каквито са магистралите, релсовите пътища, сметища, пречиствателни станции и други.

Нима общинските и частни инвестиции не създават работни места и доходи ,та са изключени от закона. Кому е нужна, освен на "еколозите" ,тази дискриминация. Може би вносителите от страх от протести на зелените, не разширяват действието на закона и върху другите стопански субекти. Този страх прави много лоша услуга и на ГЕРБ, като мандатоносител. Вече цялото общество говори, че те са безпомощни пред еколозите. Щом 10-тина излязат на протест и властта веднага им клякат. Така не се управлява държава и прави икономика. Приоритетът трябва да бъде инвестиции и високи доходи на хората ,а не да се пълнят джобовете на Тома Белев и компания.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Gost
  Отговор
  1 12:28  17.07.17
  Много правилно !!!

  Коментиран от #7

 • Генералъ
  Отговор
  2 12:44  17.07.17
  Обжалването е признак, че има останали хора, които ги е грижа за бъдещето на България. Най-пълни са джобовете на Цеко Минев, Николай Михайлов, Цоцорков, Цоло Вутов. Цитирайте си спонсорите на платените репортажи.
 • Змей
  Отговор
  3 13:14  17.07.17
  А джобовете на Тома празни викаш? :) Айде моля ви се...Толкова е ясен и той!
 • Кики
  Отговор
  4 15:09  17.07.17
  Евала! Браво на държавата и управляващите за далновидното решение

 • Пеньо
  Отговор
  5 15:21  17.07.17
  Към екологичните проблеми винаги изказвам мнение според конкретния случай. За Банско - отвратителен, презастроен курорт и след време няма да имат вода за къпане и пиене, ако продължават да режат гората. За магистралата в случая еколозите предлагат най-скъпото и опасно поради земетръсите решение с дълъг тунел. С това не съм съгласен!
 • Ewto
  Отговор
  6 16:23  17.07.17
  Не е истина. Медиите на Пеевски стартираха кампания да унищожим природата на България. Вместо да търсят решение съда да върши работа по бързо, те вдигат таксите и свеждат до една инстанция. Само в още една офшорна държава го има това. Ако позволим това да се случи сме най-големите идиоти и си заслужаваме тиквите дето ни управляват.
 • onq s konq
  Отговор
  7 19:30  17.07.17

  До коментар #1 от "Gost":

  Бегай бе, за кой път се връщаш.Стана за смях вече това да не ти е бащино ,че обиждаш само хората земеделци. Абе прост ли си какъв си ???? Модератор е компютър,компютър.За да те трие значи пишеш обидни думи, не се ли досещаш или си мазохист и пак повтаряш грешките си.Уважавай хората не ги обиждай и ще си благословен от Господ.
 • Сиси
  Отговор
  8 19:45  17.07.17
  Е добър ден! Той Белев се самозабрави в последно с неговите измислени протести и май на МОСВ им стана неудобно вече.
 • Фамилия
  Отговор
  9 20:49  17.07.17
  Наистина е пълно безумие в момента да може да се обжалва всичко от всеки до дупка. Тия от WWF не опазват по никакъв начин природата, а са просто едни адвокати, които водят по цял ден дела срещу този и онзи. Е ако това не е намеса на вътрешните работи на една страна, не знам кое трябва да бъде.
 • Замърсителят
  Отговор
  10 03:49  18.07.17
  Зеленчуците екологията изобщо не ги интересува - спират ти проекта и ако не им направиш съвсем доброволно "дарение" няма мърдане ! След като им платиш - строй каквото и където си искаш !Ама като им платиш !

Напиши коментар:


Публикувай