599 0

Иван Гарелов се гласи за шеф на БНТ

Журналистът иска да мести централната новинарска емисия в 19.00 часа

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook
Константин Карагьозов

Журналистът Иван Гарелов лично съобщи, че е подал документи за конкурса за генерален директор на БНТ. Неговата концепция е озаглавена "БНТ - РЕСТАРТ". Гарелов, който за кратко беше назначен за медиен съветник на служебния премиер Огнян Герджиков, обяви намеренията си в социалната мрежа Facebook.

"Според огласени в средата на април пийпълметрични данни БНТ заема по гледаемост все по-рядко трето, все по-често четвърто, понякога и пето място сред телевизиите с национално покритие. Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”. Моята цел е БНТ да стане силна обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално".

Гарелов вярва, че "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. По думите му две са главните причини за този резултат:

1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода;

2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Той предлага БНТ1 да се преструктурира в информационно-публицистичен канал, който "ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот".

Гарелов иска да препрограмира и централната новинарска емисия "По света и у нас".

"Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19.00 ч.. Крайно време е БНТ да се конкурира пряко с другите национални оператори - единственият начин да заслужи и утвърди позицията на национален информационен лидер;

Дневните новини се профилират - напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан (кратки - б.р.) новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час.

Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.".

Цялата концепция на Иван Гарелов за нова визия на БНТ прочетете сами:

България


Още по темата

 • Девет кандидати за нов директор на БНТ

  Девет кандидати за нов директор на БНТ

  Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия. Девет души са подали ...
  17.07.2017
  1 024
  3

Напиши коментар:


Публикувай