1 084 4

"Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз

Общо пет партии намират място в класацията

Венцислав Михайлов

"Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз. Това показва проучване на Европейския съвет за външна политика.

Общо пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили.

Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Кремъл и отношението им към основните елементи на западния политически ред.

Основната опозиционна партия БСП е на 14 място. Три места по-надолу е формацията на бившия държавен глава Георги Първанов – Алтернатива за Българско възраждане.

На 20 място е Патриотичният фронт, на 27 място е Николай Бареков.

Весела Чернева, която е директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, уточни, че са изследвани 252 партии в цяла Европа.

"Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването. Преди малко повече от година започна изследването, така че в нашия случай това означава предишното Народно събрание", отбеляза Чернева.

Изследването няма претенции за представителност, като е поискано мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси.

Въпросите са за: подкрепа на ЕС, подкрепа за либерализма като европейска ценност (разделение на властите, възможност за публичен контрол), секуларизъм (разделение между църква и държава и приемането на това разделение), подкрепа за НАТО и Европейския съюз като център на европейския ред и сигурност, подкрепа за трансаантлантическите връзки, отношение към свободния пазар и глобализацията. Това е голяма част от базисната ориентация на ЕС.

Има и 3 въпроса, които са пряко или косвено свързани с Русия - отношението на страната към Русия, отношение на страната към санкциите срещу Русия и има ли партията връзки с Русия. Има и въпрос, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия.

Изследователите посочват, че в пет страни Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 11:01  18.07.17
  Какво ни показвате снимката на рецидивист с ПЕТ влезли в законна сила осъдителни присъди за хулиганство? С това ли трябва да се гордеем, а?! Поредното изкукало старче от руската пета колона в България....Уж бил от българска НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА партия, а само за русия говори, развява руското знаме, партията му НЕ ВНАСЯ законопроект за премахване на двойното турско и рускобългарско гражданство, с цел премахване на автобусите с двойни граждани за гласуване на избори в България...Това ако е БЪЛГАРСКИ националист, аз съм трамвай! Виж- спокойно може да се каже, че лицето от снимката е изявен РУСКИ националист, защото поставя защитата на интересите на русия НАД защитата на държавните интереси на България...
 • 2 11:19  18.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:05  18.07.17
  Всеки си има номер в живота,но тоя сигурно вече направи 100 милиона от политика.А иначе всички казват че политиката е "мръсно нещо"!
 • 4 00:40  19.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай