963 6

Зачестява незаконният добив на дърва

Само за първите две седмици на юли са задържани с 300 кубика повече, отколкото за целия юни

Константин Карагьозов

11 166 са проверките, извършени за последните две седмици в горските територии на страната. 6 148 от тях са извършени от мобилните групи на 6-те държавни предприятия и 5 018 – от горските инспектори по контрол и охрана от 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите.

5 860 от тях са проверките, извършени само за седмица от всички контролни екипи в горските територии на страната. 2 941 са проверените обекти за добив на дървесина, 977 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4 935 превозни средства и 2 313 ловци, риболовци и други физически лица, извършващи дейности в горски територии.

Така от началото на юни интензивните проверки в горите, възложени от настоящото ръководство на горското ведомство продължават, като вече надхвърлят 30 хиляди.

Задържани през двете седмици са 499 куб. м. дървесина и 52 куб. м. обла дървесина, както и 273 пространствени куб. м. дърва за огрев, като за сравнение през целия месец юни задържаната дървесина е била 520 куб. м. Задържани са общо и 10 моторни превозни средства, 9 каруци и 2 коня за извозване на дървесина без необходимите документи, а също и 13 триона. При акциите е заловен и нарушител с незаконно добит дребен дивеч – бременна дива зайкиня.

261 са съставените актове за нарушения по Закона за горите и 3 по Закона за лова и опазването на дивеча. 204 са актовете за нарушения срещу заловени извършители и 119 – срещу неизвестни такива.

Профилът на извършените нарушения продължава да бъде най-често свързан с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

Действията по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии нямат епизодичен характер и целят по-ефективна организация и проследяемост на дейностите в горите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Радо
  Отговор
  1 13:43  19.07.17
  Заповядайте в Троян да види те какво се казва дървена мафия! Не остана гора. Корумпирани горски осигуряват зелена светлина на дърварките за да не ги спират , движат се предимно нощно време без абсолютно никакви светлини. Това се случва най вече в селата Борима , Старо село , Голяма Желязна.
 • Мартин Л. Кинг
  Отговор
  2 14:19  19.07.17
  Да живее България! Един приятел Холандец ми каза така " ние от блато направихме рай,а вие от държава рай направихте блато"! Бягайте от бг бе хора!
 • гост
  Отговор
  3 14:19  19.07.17
  Във Велико Търново изчезна гората на цял хълм и после се наложи залесяване, очевидно изсичане на гората, което се виждаше от далеч. Хора, не купувайте дърва за огрев от незнайни фирми и без печати, поне това може да се направи от страна на купувачите.
 • Заглавието да се чете:
  Отговор
  4 14:31  19.07.17
  "Зачестява регистирането на незаконен добив на дърва". Цели сихански фамилии правят пари от добива; следващият на редичката е горският; следват малките дървообработващи цехове, уютно скътани в края на гората; следват местните транспортни фирми, чиито 20-тонни прицепи пътуват само нощем към Гърция; накрая са митничарите от нощната смяна.
 • Гост
  Отговор
  5 15:17  19.07.17
  И къде са загрижените "природозащитници" който толкова държат на пеперудите в Кресненското дефиле. Защото един по добър път ще спаси много животи но те и пеперудите са важни!!!!!
 • Митко Турчина
  Отговор
  6 15:37  19.07.17
  Май при тиквун дървената мафия е най-силна , но защо ли е така ! ДуПиСе си продължава сечта с още по-голям хъс , а покрай тях и всички други . Слава на тиквун , без него България е загубена .

Напиши коментар:


Публикувай