880 1

КТБ - личният портфейл на Цветан Василев?

Шефът на спецпрокуратурата определи финансовата измама като най-голямата в новата българска история

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е категоричен, че "случаят КТБ" е най-голямата финансова измама в новата българска история и не може да се сравни с никоя друга афера в световен мащаб. КТБ е работила като пирамида, категоричен беше прокурорът на брифинг на спецпрокуратурата.

"С тези пари можеше да се превъоръжи армията. Делото може да се сравни с операция между апандисит и присаждане на глава, с дизелов двигател да се кацне на луната, ние кацнахме. За първи път има вътрешен одит на банката, има експертиза на цялостната дейност на кредитиране. За първи път има щета, която е съизмерима с проценти от БВП на страната", допълни Гешев.

Той добави, че делото "КТБ" е изключително сложно. "Причината за недоверието на обществото е неефективният процес", каза още Гешев.

"Ако БНБ си бе свършила работата през 2011-а, лицензът на КТБ трябваше да бъде отнет. Активите на банката са малко над 1,3 милиарда, в тях влизат кошчета за боклук, химикалки. Милиард и половина са раздадени в пликчета и чувалчета. Над милиард са разпилени във вложения, в телевизията TV7 са налети 300 милиона лева", заяви Гешев.

По думите му, освен Николай Бареков, има данни и за други политици, получавали пари в "чувалчета".

"Никой не спасява пирамиди, затова КТБ не беше спасена от държавата. Ако не беше станало това с КТБ, банката щеше да фалира в края на 2016 година, което щеше да е катастрофално за банковата система на страната. Единствената служба, която си свърши качествено работата, беше прокуратурата. Няма създадени документи по кредитни досиета, те липсват", уточни Гешев.

"Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското. Трябва да се сложи край на политико-икономическите зависимости. КТБ рухна по естествен начин", каза още Иван Гешев.

Той напомни, че отговорността за надзора носи подуправителят по закон. Това дело ще се разреши от експертизи и документи, не от свидетелски показания, завърши Иван Гешев.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство "КТБ". По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, сред които и Цветан Василев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • georgi
    Отговор
    1 17:32  20.07.17
    А вярно ли е това или е само пародия.

Напиши коментар:


Публикувай