1 020 7

Разширяват ”Зелената зона” в ”Лозенец” и ”Средец”

Предстоят обсъждания за разширение на зелената зона и в други райони на София

Венцислав Михайлов

От 1 октомври обхватът на зелената зона за платено паркиране в районите “Лозенец“ и Средец“ се разширява.Това реши Столичният общински съвет /СОС/.

Предложението за разширение на зелената зона е на районния кмет на "Лозенец" Любомир Дреков и на кмета на "Средец" Мария Ачкова след многогодишни настоявания на живущите, обясни пред журналисти в СОС зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Зелената зона в "Лозенец" обхваща т. нар. долна част на район "Лозенец". В "Средец" зоната ще бъде разширена около ул. "Иван Асен Втори", бул. "Михай Еминеску", ул. "Хан Омуртаг", бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

В двата района ще бъдат открити общо около 4500 места. Инвестицията на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/ е около 3,5 млн. лв. за обособяване на паркоместа, сигнализация и маркировка, посочи зам.-кметът.

Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към СОС, допълни, че от 1 октомври се променя и работното време на двете зони. Те ще работят от 8.30 ч., вместо от 8.00 ч., както е сега, до 19.30 ч., вместо до 19.00 часа. В събота работното време на синята зона се удължава до 18.00 ч., каза Зарков. Той припомни, че цените за паркиране не се повишават. Стикерът за период от една година в "синя зона" струва 150 лв., а в "зелена зона" - 100 лева. Това прави под 12 лв. на месец за "синя зона" и 10 лв. - за "зелена зона".

Предстоят обсъждания за разширение на зелената зона и в други райони на София. Предстоят обсъждания за въвеждане на платено паркиране по желание на живеещите и на районните кметове в район "Оборище", както и в района на пазара "Димитър Петков" във "Възраждане".

Обсъждат се и предложения за въвеждане на платено паркиране в "Красно село" - около Военномедицинската академия, бул. "Ив. Гешов", бул. "Тотлебен" и "Пирогов", както и в район "Студентски" - по основните улици и трасета, тъй като паркиралите там автомобили затрудняват движението на градския транспорт.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сос тъпня
  Отговор
  1 19:36  20.07.17
  А в Красно село защо? Много е близо до центъра ли ? Хората били искали, пълни глупости чудят се само, как да съдират пари! Никой не мисли да се направят паркинги, а само дране, дране, дране... Нали като направят зелена зона в един квартал ведчнага, ще си прехвърлят колите в съседния, ще почнат скандали и боеве !
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 19:41  20.07.17
  "3,5 млн. лв. за обособяване на паркоместа, сигнализация и маркировка" Екстра, за тикви ни взехте....
 • Българин
  Отговор
  3 19:47  20.07.17
  Тъпи алчни герберасти.Що не вземете цяла България да направите синя зона , че да не ви пречим.
 • Вярващ Путинист
  Отговор
  4 20:03  20.07.17
  Само видях заглавието и веднага скролнах надолу без да чета статията защото не ме интересува защото си имам пари. Та значи няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк! Путин е велик!
 • Еви
  Отговор
  5 20:10  20.07.17
  Направете и в Надежда почвайте от вън на към центъра .
 • Трезви има ли
  Отговор
  6 08:31  21.07.17
  Значи излиза, че за да се прилага що годе ЗДП (закона за движение по пътищата), трябва да си плащаш в цветни зони. Парите се изливат в частни джобове. Вместо на всяка уличка на мястото на билетаджиите да се сложи полицай, който освен за паркиране ще следи и за реда. Който може, нека се замисли - през 90-те и началото на 2000-та години тънехме в боклук... глоби да имало, хората били изроди, селяни и т.н., сложиха кошчета (които липсваха), назначиха чистачи и... като с магическа пръчка всичко се реши! Мисли Човеко, МИСЛИ!
 • гощо
  Отговор
  7 06:34  22.07.17
  Я всички мрънкачи мирни малко! Като ми идвате в центъра и ми паркирате в Лозенец и около Иван Асен щото сакън да не дадете левче не ревете! Ама пречите на живущите,няма места ма вас не ви интересува нали?!?!? Моного правилно решение,крайно време беше! Сега който живее там срещу 100лв си паркира цяла година пред входа и няма навлеци!

Напиши коментар:


Публикувай